joi, 31 ianuarie 2013

don't waste your promises on things you know you cannot keep

Parca asa era versul, un cantec de la Savage Garden.
Oamenii sunt niste animale ciudate. Sunt in stare sa moara pentru cineva daca acel cineva este destul de convingator, dar in acelasi timp pot trai in iluzii mari cat casa poporului. Cunosc oameni care sunt prizonierii propriei lor lumi, in care totul e roz/verde/galben sau ce culoare vor ei si din care nu vad realitatea de zi cu zi.
Cred ca cel mai naspa lucru care il poate face cineva sau ceva este sa iti creeze asteptari pe care sa stie ca nu le poate indeplini. Dezamagirea e cu atat mai mare!
De exemplu mi se tot spune ca va exista autostrada Timisoara Bucuresti. Ca o portiune se deschide atunci, alta atunci doar pentru ca atunci cand atunci e aproape sa aflam ca atunciul aproape s-a departat. Atunci nu mai conteaza.
Un parinte sa ii promita copilului un cadou pe care nu si-l permite e deja crunt. De ce ii mai promiti saracului copil?
Dar un sef care promite o marire salariala sau conditii mai bune cand e clar in mintea lui ca nu se va intampla asta? Poate ca acel om si familia lui se bazau pe vorbele acelea!
Exemplele pot continua. Am aplicat acum aproape un an la un personaj celebru pe facebook la o sedinta de coaching personal. Cica primii 50 care scriu. E am scris in primele minute de la postare. La finalul zilei tipul publica numele primilor care au scris cu mentiunea ca mai sunt 20de locuri. Numele meu nu era acolo. Am mai scris o data (nu se spunea nimic cum ca e un proces de selectie- first come first served) dar tot nimic.
Si asa se intampla urmatoarele lucruri:
- nu mai ai incredere in promisiunile clasei politice - nu ii mai votezi- nu mai votezi- nu mai e responsabilitate
-copilul nu te mai asculta si devine mai rau. Nu mai are incredere ca daca e cuminte primeste ceva.
- angajatul devine demotivat, rezultatele lui scad, costurile cresc pana la ruptura finala.
- fanii dau "unlike", se dezaboneaza de la newsletter ba chiar ajung sa rada cand vad slogane pompoase ca "coaching champions". Acel coach nu mai reprezinta nimic in ochii tai!
Dar viata merge mai departe si ne agatam de tot mai multe iluzii pentru a ne creea si noi propria lume imaginara unde totul e cum vrem noi si mai mult!

Niciun comentariu: