duminică, 9 noiembrie 2008

Despre Cariera un pic

Fiecare dintre noi face tot posibilul sa isi indeplineasca visele, fie ele materiale sau personale. Ce tine de partea materiala?
Pei o cariera ?
si ce fac pentru o cariera?
Incerc sa imi dau seama ce imi place sa fac, apoi merg consecvent pe acea directie.
Bun, bun, dar daca imi place doar sa trag tare oriunde sunt pus si dau totul din mine cand mi se cere?
atunci incerci sa ai o educatie variata, sa te documentezi in mai multe domenii si asa cum am scris mai sus, dai totul din tine.
am fost in weekend la un targ de joburi. Joburi multe si variate....felicitari organizatorilor. Am fost si la un training pe "Pasi pentru o cariera manageriala". Am fost si la altul pe "personal branding pe internet".
Sa le luam pe rand, si incep cu al doilea. Auzi ce aflu, cica orice scriu eu aici, daca am mai scris pe alte forumuri si daca am cont pe hi5 va fi studiat de catre angajator. Imi vine greu sa cred mai ales in Romania. Dar atentie deci la ceea ce faceti pe net, nici macar aici, unde identitatea era cat de cat secreta nu mai e nimic secret.
Al doilea training care a fost de fapt primul in enumerare zicea asa: fa tot ce poti ca sa arati ca poti fi un bun manager. Ma rog, mai erau si alte idei dar as dori sa ma opresc pe asta. si revenim la ideea anterioara. Vreau sa am o cariera, sunt harnic, sunt ambitios, am niste valori solide, stiu ca vreau pe marketing sa lucrez. Si ce fac?
Pei merg la scoala de marketing...facultate ii zice. Unde invat marketing din 1970 luat cuvant cu cuvant dupa carti mai celebre. Apoi? Pei intru in organizatie studenteasca. Ok, o facem si pe asta. Si acolo faci unul doua proiecte, care cel mai probabil nu sunt pe marketing ci pe management. Dar ai bifat si asta. Si ai trecut si prin organizatie. Si te concentrezi si pe studii ca sade bine sa ai si note cat de cat ok.
Si ajungi dupa 4 ani de faculta sa ti se ceara experiente pe cine stie ce pozitii obscure...de minim 2 ani. Auzi? Dar de unde?
Si cauti ceva...in domeniu. Apoi incepe prostitutia...sa fie macar legat de domeniu. Apoi te cam arde la bani si lucrezi orice.
Daca ai norocul sa gasesti in domeniu nu te mai uiti asa mult la bani...ca doar avansezi, nu ? Ca dupa un an sa fii bucuros ca ti-a crescut salariul. Te uiti la colegul tau care era mai prastie ca tine in tot ceea ce a facut. El nu a vrut in domeniu. S-a dus in banca, la 1 luna dupa terminare. Si are dublu salar cat tine (si chiar nu exagerez). Si face jumate cat tine. Dar tu lucrezi in domeniu. Si mai ai si responsabilitati. Ca vrei, ca poti, ca ai ce arata, ca vrei sa demonstrezi.

Mai zicea ceva la trainingul de cariera. Cica orice antreprenor are o chestie de-a lui, ca nu prea poate sa stea locului. Si eu am vandut stringuri diferitelor firme. Si am lucrat pe 2 comenzi de mi-au sarit capacele. Apoi furnizorul nu a mai vrut sa lucreze cu mine. Si a picat. Acum ma gandesc sa incep altceva. Tot fara bani, ca tot nu am. Macar am servici nu?
Dar despre asta veti mai auzi. Lucram la brand si la cum e posibil sa scoatem bani din asta, dar cred in idee.
Stati pe post

2 comentarii:

Anonim spunea...

Salut, Alex. Ma bucur ca ti-ai inceput un blog nou. Nu mai pari atat de happy-go-lucky ca pe vremuri, dar parca te admir mai mult . Keep up with the good work.

Alex spunea...

multumesc pentru comentariu, e primul si ma bucura. Daca imi poti spune si un nume :) ca sa stiu cui ii multumesc