miercuri, 23 noiembrie 2016

Uber de azi si in Timisoara- dar ce e Uber ?

Timisoara devine al IV-lea oras din Romania cu acces la Uber. In acest moment 50% din voi veti urla de bucurie (cam la fel ca la Ryanair vine la Timisoara) iar ceilalti 50% vor face o mirare mare cat luna cea mare ce tocmai a trecut. Who the ef is uber ?
Pentru primii 50% noutatea asta a cam fost, puteti citi mai departe in cazul in care doriti sa faceti completari.

Vi s-a intamplat sa iesiti de la club/restaurant/serviciu/acasa afara sa fie o canicula de se lipesc pantofii de asfalt/ploua cu galeata/ninga de nu vezi in fata sau pur si simplu sa vrei sa ajungi altundeva si sa iti dai seama ca tocmai ai dat ultimii bani cash la clubul/restaurantul din care tocmai ai iesit? Sau ca ti-ai uitat portofelul acasa/la servici si tu esti deja la servici/acasa :) ?


Uber este o alternativa la taxi. Ca si utilizator:
1. te inregistrezi pe site
2. iti inregistrezi un cont de paypal sau un card
3. faci comanda de uber ca si dintr-o aplicatie clasica de taxi (am ajuns sa spunem ca aplicatiile de taxi sunt clasice deja...haios cat de repede se misca lucrurile).
4. vine dupa tine o masina neinscriptionata ca un taxi dar nu mai veche de 10 ani
5. faci calatoria la un pret in general mai mic decat intr-un taxi normal
6. platesti prin intermediul aplicatiei doar cu moneda electronica
7. dai un rating soferului.

Cu ce e diferit insa Uber de un serviciu de taxi uzual? Adica in afara de posibilitatea de a plati cu cardul, toate celelalte sunt similare.

Ce spune uber ca e diferit:
- intotdeauna vei primi o masina (chiar intotdeauna)
- intotdeauna vei fi tratat cu respect (soferii trec examinari si masina idem, la abateri zboara din sistem)
- e mai ieftin ca un serviciu normal de taxi

Reversul medaliei:
- referitor la punctul 1. Vei primi masina intotdeauna la cererea ta pentru ca atunci cand aplicatia detecteaza ca sunt prea putini soferi si prea multi clienti creste pretul per km. Si soferii sunt mai tentati sa se apuce de lucru cand km nu mai e 1.75 lei ci 8-9 lei.
- aici spun eu ca e marele castig. Soferul de uber e in general mai citit, mai studiat. Nu as spune mai educat insa nu vei avea experiente de genul: manele, seminte sau fumat in masina.
- e mai ieftin in mod normal. Dar ca la low cost ai niste taxe "ascune". Anulezi in primele 5 minute- 5 lei. Nu te gaseste soferul ca ai luat altceva intre timp - 6lei.  Cursa minima 8 lei. Minutul de stationare 0.22 bani (aici e mult mai scump ca un taxi). In Bucuresti de Craciun chiar au fost destul de multi care au comentat de supratarifarea ocazionata de sarbatori. Masini au fost dar la 5 lei km si cursa minima de 18 lei, Uber nu prea mai era interesant. Si aia ca am gasit un taxi intre timp asa ca nu imi pasa, nu prea merge. La pasul 2 ai dat un card, care iti va fi taxat cu cei 6 lei pentru ca tu nu ai aparut.

Ok, dar am auzit de ceva scandal cu iuber asta. 

Pei treaba e cam asa. Din tarif, uber isi ia un comision (uber in sine nu are nici o masina desi poate fi considerata cea mai mare firma de taxi din lume). Din ce ramane soferul ar trebui sa isi plateasca taxe la fisc, cas, cass si altele. Lucru care nu il controleaza nimeni. De unde si pericolul de evaziune fiscala. Uber nu da bon, toata tranzactia e electronica. Teoretic se vede, pentru ca e electronica, practic cine verifica o persoana fizica dornica sa faca uber?
Dar pe cine intereseaza asta? Pe taximetristii clasici care au atestat de transport (care costa), care platesc taxe (ca le ia firma direct) si care brusc se vad cu concurenta in nas.
Legea e neclara cu transportul de persoane fara atestat si uber are procese mai peste tot in lume pe subiectul asta. In unele orase au fost declarati ilegali. Daca masini nu are, avocati are in schimb! Avocatii ii reprezinta pe soferi in procese si in general ii cam scot din belele.

Si cu tot acest scandal de ce te-ai baga sa faci din masina ta uber?

Pentru ca pitch-ul de marketing e interesant. Ajungi acasa, faci un dus si te pui sa mai faci niste bani conducand masina proprie prin oras in timp ce intalnesti oameni interesant. Practica spune insa ca vei avea niste target-uri de facut si iesind pe traseu 1-2 ore pe zi nu prea ai cum sa le indeplinesti. Poti face bani din uber daca e un job full time si daca ai: minim 21 de ani, cu permis de minim 1 an, nu ai fost condamnat, ai o masina cu 4 usi si 5 centuri de siguranta, in stare foarte buna si mereu curata.

Merita?
Voi sa imi spuneti!  In 20 minute se lanseaza si in Timisoara, din 23 Noiembrie ora 13.00.

Niciun comentariu: