miercuri, 1 iunie 2016

Tu...tu din nori.

Discutam cu niste prieteni despre cat suntem noi de spionati. Si fiecare spunea de ce programe de criptare are, ce parole imposibile si ce masuri care mai de care mai ciudate. Eu sunt de parere ca daca vor "ei" sa afle despre noi ceva sigur stiu. Asa ca nu prea am ce sa ascund :) Era si o vorba: "nu trebuie sa tii minte nimic daca spui tot timpul doar adevarul".
Pei am pornit prima data un telefon scos din cutie, am bagat cateva parole de pe la conturi ce mi le cerea si voillla, aveam tot. Dar tot! Contacte, mailuri, chiar si calling list activ. Case closed, tu existi undeva sus in cer. Nu de acel tu vorbeam :)  ci de cel stocat in cloud...adica in nori :)
Tu din nori stie deja ce mananci, ce muzica asculti, chiar si cum iti conduci masina. Hell, iti spune si ce consum ai scos ultima data pana la Bucuresti si cum era vremea atunci. Stie cat si de unde cumperi, stie ce baturi preferi si cand ai mancat ultima oara ceva mai deosebit. Tu care citesti sigur nu mai retii aceste detalii. Si nici nu va trebui pentru ca Tu din nori va face tot pentru tine. Deja unii dintre voi astia din nori stiu sa isi conduca singuri masina, iar in cativa ani a pune mana pe volan va fi considerat un gest cel putin vulgar. Frigiderul iti va comanda mancare, cuptorul va alege ce ingrediente ai prin frigider si iti va propune ce sa gatesti (astea 2 sunt deja posibile ca sa fim corecti), masina te va conduce singura in concediu pentru ca munca va fi ceva radical diferit. Vei lucra de acasa, din masina, vei programa pe tu din nori sa lucreze pentru tine ce mai. Iar daca cumva se va urca sotia in masina, aceasta (masina) o va recunoaste, va modifica scaunele si oglinzile, ii va pune posturile setate de ea la radio la volumul si basul preferat de ea (dar si asta e posibil deja). In timp ce vei merge spre oriunde masina va comunica cu orasul pentru a da unda verde, pentru a aprinde iluminatul stradal cand si unde e cazul sau pentru a raporta o noua groapa. aaah si referitor la groapa, ii va comunica masinii din spate sa o ocoleasca. Pe cand vei ajunge la destinatie, masina va cunoaste deja zona si te va duce la un loc de paracare gol, pentru ca ea stie tot. Pe drum iti va fi dat comanda si la ceva medicamete dupa ce a masurat pulsul tau din deget in timp ce atingeai ceva....iar respiratia aia urata de dimineata...iti va spune daca provine de la tine sau tocmai a facut o plangere la restaurantul de aseara pentru ca era expirat sosul de lamaie.
Tu ce rol mai ai? Sa nu te impotrivesti as spune. Rezistenta la schimbare e umana. Nimeni nu vrea sa o recunoasca deschis dar aceasta frica de tehnologie e tocmai o rezistenta. SI CE daca masina va conduce singura? Cand se vor vinde in masa aceste masini fiti siguri ca ele vor conduce mai bine decat ati condus voi vreodata, si mai sigur si mai economic.
Lumea se schimba, faci si tu parte din schimbare ?
Nu are rost sa te impotrivesti. Deja "ei" stiu si ca ti-ai schimbat hobby-ul. Vezi reclama SAP pe subiect:

Ca sa vedeti ca nimic nu e intamplator, astazi am dat peste urmatorul video, care ilustreaza foarte interesant ideea de connected devices, Internet of things (IoT) Niciun comentariu: