miercuri, 11 noiembrie 2015

Sub standard

In vremurile mele prin Anglia am auzit de la unii profesori expresia sub standard. Sub standard era clar ca nu era o chestie tocmai buna, dar era cea mai mare palma pe care o puteai primi...asa prin cuvinte. Sub standard inseamna ca TU ai un standard, asa cum e el, inalt sau jos. Dar cand esti chiar sub acel standard...ei bine atunci inseamna ca ai sfeclit-o. Dar rau de tot. Sub standard era mai rau decat "Asta nu e bine", era mai rau decat "sunt dezamagit de tine". Era o expresie in care era clar ca nu e bine si cu TU te-ai dezamagit pe TINE pentru ca nu ti-ai respectat nici macar standardul TAU. Am fost norocos sa aud o singura data expresia...si mi-a ajuns!
Trecand insa spre meleaguri mioritice, sub standard simt ca devine un standard. Azi conduceam de la Timisoara spre Petrosani...niste peisaje cum numai in povesti iti imaginezi. Mai departe spre Tg Jiu cu un soare care mangaia muntele si se oglindea in apa Jiului, purta cu el frunze rosii....si ZBAAAANG se termina asfaltul cel frumos in ditamai groapa plina de noroi. Tronca tronca inca 2 km pana la urmatorul kilomteru de asfalt. Si mergand asa cu toate hurducaind prin masina rugandu-ma sa ajung cu o Fabie in Tg Jiu nu vreo doua zeci de bucati de masina ma intrebam eu asa: dar oamenii care fac drumul asta sunt multumiti de treaba lor? Lor le place? Intre timp la radio auzeam stirile cu materialele proaste folosite la autostrada.
Si apoi ma gandeam la mai tot ce se intampla in tara noastra draga.
Mobilistii mei imi spun ca nu pot face mobila chiar cum doresc pentru ca Palul este extrem de slab calitativ. Si daca ala oricum nu rezista, multi nici nu se chinuie sa faca o mobila statornica.
Ma gandeam apoi la alimentele pe care le mancam. Pe pungile de orez scrie "calitatea II" (nici macar nu e corect gramatical). Dar pe rosii, ardei, dovlecei, mezeluri nu scrie nici unde ca nu sunt tocmai ce mananca vecinii nostri de la vest (informatia e confirmata de mai multi din acest domeniu, nu o inventez eu). Masina pe care o conduc are unele probleme ca "stii tu Alex, asa e motorina pe la noi", drumul pe care calc "merge si asa". Vopseaua asa zis reflectorizanta de pe drum e doar alba, acolo unde e. Cautand sa cumpar sau sa construiesc o casa mi s-a zis ca oricum orice caramida as alege ea nu este tocmai calitatitva. Si ca daca vreau materiale mai bune, ar trebui sa imi iau caramida din ungaria sau si mai bine din Austria.
Nu vreau sa intru mai departe in detalii de gen autorizatii isu, sprinklere sau artificii, bureti ieftini pentru ca merge si asa! E plin internetul de ele.
Pana cand insa ? Pana cand acceptam calitatea a II-a ? Personal ma bucur ca produsele pe care le promovez au aceeasi calitate pentru oricine le consuma. Dar hotelul in care stau in aceasta seara are praf mult pe dulap. A fost lansat acum ceva vreme. Arata bine si inca arata de departe bine. A trecut insa de luna de miere in business. Si standardele incep sa coboare. Dar tot astazi am trecut cu un client la un alt nivel de calitate in productia de mobilier. Am instalat 2 masini de gaurire speciale pentru a face imbinari de calitate. Deci se poate. Trebuie sa o dorim. TOTI! Nu doar eu, ci si TU! TU trebuie sa iti doresti sa faci o treaba buna si sa iti respecti Standardul! Hai sa rostim si noi expresia Sub standard cu rusine nu cu ridicare din umeri! Eu pot! TU ? 

Niciun comentariu: