luni, 8 iunie 2015

Taxa pe frica

La marketing am invatat ca aceasta disciplina incearca sa imperecheze nevoile oamenilor cu satisfacerea acestor nevoi de catre un serviciu sau produs. Simplist vorbind asta e, mai departe ai o serie de studii care iti afla care sunt nevoile, alte studii care iti spun ce produse si servicii sa oferi, la ce pret si unde, treaba devine mai complicata. Undeva spre finalul capitolului se spunea despre nevoi inventate de catre marketing pentru a crede ca trebuie sa ai un produs anume. Nevoia de a fi cool ca telefon te impinge sa schimbi iphone 5 cu 5s.
Ei bine eu cred ca totul s-a schimbat, cel putin in ultimii 10 ani. Traim intr-o lume perfida si diabolica si tare imi e frica de marketingul meu scump si drag ca a trecut vama si a intrat in aceasta lume. Cred ca FRICA este cel mai puternic instrument, nu nevoie, nu promovare, nu produs. Tot mai mult, marketingul se bazeaza pe frica.
De cand ne nastem suntem inconjurati de frica. De frica sa nu murim de cine stie ce boala parintii dau intre 1000 si 2000 de euro pe recoltare de celule stem pe o chestiune prea putin studiata (aici deja primii din voi veti obiecta) pentru a fi siguri ca nu dai banii degeaba. Frica de accidente si filme infricosatoare ne sunt aratate pentru a da cat mai multi bani pe un scaun de masina, pe o masina sigura si pe un carucior care sa nu deformeze coloana. Frica de a nu fi la moda impinge parintii sa dea mai mult decat e necesar pe haine si jucarii. Iar apoi intram in teritoriul bio. Totul e artificial si totul te imbolnaveste. Ajungi sa dai 5 lei pe o chestie care costa 1. Si care probabil e produsa tot acolo unde e produsa si chestia de 1 leu, dar are alt ambalaj, pe care scrie bio.
De frica iei medicamente, mai nou orice raceala duce la meningita si implicit dezastre. Dar daca ai luat medicamente ia si pansament gastric de frica sa nu se strice stomacul. De frica sa nu ramanem fara bani dati pe toate nebuniile muncim mai mult, daca ma da ala afara ca nu fac destul ? De frica frumusetii femeile baga silicoane in sani si barbatii in ....da acolo. Ca daca sunt prea mici sau daca e prea mica ? Si stiti ce e culmea? Nu stiu cum se face dar orice produs care speculeaza o frica are un pret exorbitant!! Imi e frica sa nu derapez cu masina si iau cauciucuri cu indice A nu C. Ceea ce nimeni nu iti spune este ca in conditii normale de trafic sunt 2% sanse sa ai nevoie de diferenta dintre C si A. Dar daca ???? Acest dar daca costa 100 lei in plus pe fiecare cauciuc!
Lipsa de informare coroborata cu o frica induse face ca multe industrii sa persevereze. De mult nu s-a mai pus problema de etica ci de cat de departe sa mergi in insuflarea fricii.
Si mai stiti ce e culmea? Ca mai sunt rebeli din astia care se numesc activisti cica. Zeitgeist, medicamentele ne imbolnavesc nu ne ajuta, bancile ne fura si evreii conduc lumea. Nimeni nu poate confimra dar nici infirma ceea ce ei spun...dar sunt numiti activisti si priviti cu retinere, multa retinere! Iar cei ce incearca sa fie un exemplu pentru cei din jur sunt pusi la respect. unul care traieste sanatos se face cum necum dar da cancerul in el. Ciudat nu?  Am ajuns eu paranoia ? 

Niciun comentariu: