marți, 12 mai 2015

Branding personal intre ipocrizie si realism

Vad in jurul meu titluri care mai de care mai pompoase despre brandul personal si cum sa iti construiesti acest brand personal. In acelasi timp multi imi spun ca vad in mine o persoana prea pesimista uneori.
Pe scurt parerea mea: brandul personal este ceea ce esti tu. Daca esti lenes si delasator, daca nu ai chef sa lucrezi in echipa, orice tentativa de a schimba acest lucru va avea efecte cel mult temporare. Dar cel mai des efectul este unul de fatada. La prima ploaie cand masca dispare dezamagirea fata de acea persoana va fi chiar mai mare. Acum toti HR-istii imi vor sari in cap si imi vor demonstra prin date statistice ca nu am dreptate.
Nu ma pronunt cu privire la care este mai valoros pentru companie pentru ca nu toate companiile, sau mai bine zis sefii din companii, doresc acelasi lucru.
Eu am 3 chestii mari si late care ma calauzesc in ceea ce fac.

1. Be passionate. Pasiunea in ceea ce faci face ca munca sa fie o placere si sa nu o simti ca munca. Pasiunea o poti avea si incerci sa lucrezi in jurul ei sau invers. Poti incepe un domeniu si dorinta de perfectionare sa aduca cu sine si pasiunea. E greu de crezut ca poti avea o pasiune pentru balamale, dar credeti-ma ea exista. Inghite catalogul de produse si servicii si joaca-te cu diverse configuratii. E biblia ta si trebuie sa o visezi!

2. Be empathic. Adica intelege ce vrea colaboratorul tau. Daca e client intelege ce vrea. Daca e coleg intelege ce poate si ce nu poate. Daca e sef intelege-i obiectivele si limitele. Daca vinzi, vinde ce e nevoie nu ce ai tu nevoie sa vinzi. Daca trasezi obiective atunci fa-te inteles. Si...

3. Be honest. La naiba, nu minti! Nu minti pentru ca vei ajunge sa regreti...mai devreme sau mai tarziu. Eu nu pot recomanda un produs prost. A fost unul din motivele pentru care am parasit locul precedent de munca. Nu mai aveam incredere in produs si nu il mai puteam promova. De unde si un blocaj. Dar in acel moment am fost sincer! Si am zis lucrul asta spunand ca daca nu facem ceva la calitate eu nu mai pot promova acele produse. Si am renuntat in a mai promova produsele pentru a promova compania si senzatiile pe care ti le dadeau produsele. Am umblat la limbaj dar nu eram impacat cu mine insumi.
Am mai scris mai demult ca a impune asteptari mai ales din partea superiorilor implica multa responsabilitate. A impune o directie in care sa te urmeze toata compania este o mare responsabilitate. A-ti calca pe cuvintele spuse cu mare empatie acum 5-6 ani creaza chiar si in ziua de azi o umbra de dezamagire.

Sunt chestii de bun simt si eu asta as cauta daca as angaja oameni. Pasiune, empatie si onestitate. Toata lumea are vicii, unii beau, altii fumeaza, unii citesc, altii se joaca. Unii nu se pot trezi dimineata altii nu se culca...cu cine trebuie (joke).  Dar viciile se corecteaza, valorile nu! 

Niciun comentariu: