luni, 21 februarie 2011

Despre celule stem si publicitate de dezinformare

Iata ca viata m-a pus fata in fata cu episodul in care trebuie sa ma gandesc la pampers si ...celule stem. Si pentru ca am vazut ca articolele de informare sunt cele mai citite pe blog am decis sa scriu despre celule stem o parere obiectiva zic eu.
Ne-am interesat (de fapt Iza mai mult) despre ele...ca de obicei pe ultima suta de metri. Daca dai un search pe net gasesti peste tot Cord Blood Center (CBC). Dai oriunde de oamenii astia...de apreciat este faptul ca au bagat angajati inclusiv pe forumurile mamicilor disperate, angajati care se dau drept mamici si care apara firma unde lucreaza de parca ar fi ultimul lucru pe care il fac.
Dar sa incepem cu inceputul.

Celule stem. Asa cu cuvintele mele :)
Ce Fac ele? Pei ajuta in cazul in care bebe (si mai nou parintii sau bunicii) lui bebe fac o boala gen leucemie sa se vindece.
Cum? Pei inlocuiesc celule bolnave si astfel se vindeca partea afectata.
Cum se procedeaza? La nastere se culege sangele din cordonul ombilical.
Cum se pastreaza? In niste rezervoare speciale in azot lichid la -196° C. (sau pe aproape) - adica se criogeneaza.

Ei acum vine partea mai putin stiuta !!!

Dar se pastreaza sangele sau celulele? Sangele e o metoda invechita de stocare. Datorita grupei de sange celulele stem pierd din gradul de "donatobilitate" adica se potrivesc la mai putini. De asemenea la dezghetare se pierd un numar de celule mai mare decat in cazul in care se criogeneaza DOAR celule. Si mai mult, conservand doar celule ne-am scapat si de riscul de incomptabilitate. Deci doriti sa mergeti pe calea conservarii doar de celule! Cei de la CBC o dau sus si tare ca ii costa mai mult sa conserve sange si ca ei ar investi in noua tehnologie dar asta e mai sigura! BullShit total! De la acea metoda stiinta a facut 2 pasi mari in fata. Primul e stocarea doar de celule! Al doilea?

De cate tipuri sunt celulele? De 2 tipuri. Ambele au nume complicate dar sunt asa: unele din sangele ombilical si altele din tesutul cordonului. Astea ultimele sunt penultima gaselnita. Astea se multiplica mai rapid si mai numeros si, atentie!!! Au posibilitatea de a se replica in celule care formeaza organele corpului uman! Da, iti poti reface ficat, muschi al inimii, piele, etc. Ultima gaselnita e ca se combina cele 2 tipuri de celule si se va vindeca muschiul inimii dupa infarct, diabet.
Si aici lista de firme se subtiaza considerabil: Pana la 2. (Am pornit cu vreo 15) Doar 2 firme recolteaza in Timisoara celule de ambele tipuri. Recolteaza...pentru ca de procesat, una la Nottingham si una la Bruxelles. In Bucuresti mai e una: Centrul Medical Unirea (CMU) iar de aici intervine doza de subiectivism:

- vrei ca mostrele sa fie tinute in RO sau altundeva. Unde? Noi am exclus din start RO pentru ca stim ca e la moda sa pornesti o afacere "la moda" din care sa te imbogatesti peste noapte. Ok, deci Romania nu. Nici balcani nu, asa ca sa nu mi se spuna ca orice e bun numai Romania nu. Adica o tara ca Grecia nu imi inspira incredere pentru ca e similara ca mentalitate cu Romania. De asemenea, firmele cu "spate" originand din aceste tari...same idea...pur si simplu nu imi inspira incredere!

- In cate mostre se imparte sangele si tesutul. Iarasi discutabil. Vrei sangele in 2 recipiente ? Daca ai nevoie de el folosesti doar unul, al doilea inca il mai ai. Pe de alta parte, la un transplant ai nevoie de o cantitate mai mare...deci se pierde folosul unei a doua mostre. Dar psihologic cel putin, riscul ti se imparte.

-Deci, am exclus firmele cu: depozitare de sange doar. Depozitare de celule doar. Depozitare in Romania.

Am ramas cu:
Future Health Biobank
CryoSave

I-am ales pe primii doar pentru ca aveau modalitatea de a plati in 12 rate egale fata de ceilalti care doreau toti banii odata.

Costul poate fi de 2 feluri
- toti banii odata (sau in rate de 1 an) dar care acopera pastrarea mostrelor timp de 20 ani.
- o parte din bani la inceput apoi o taxa anuala de depozitare.

Merge asa: faci contract. Ti se trimite kit de recoltare care medicul de la nastere va sti cum sa il foloseasca. Apoi se fac probe sa vada ca totul e ok cu sangele si tesutul (daca nu e ok nu mai platesti mai departe nimic). Iar in final platile.

Intrebari?

p.s. cei de la CBC nu trebuie sa se oboseasca sa bage si aici comments pentru ca nu au de ce. Cea mai penibila faza a fost in ultimul numar al revistei Tabu (cumparat datorita CD-ului cu Directia 5 oferit cadou) in care e un articol scris la comanda. un coleg din redactie Cristian Popescu este fericitul sot al Cristinei Popescu (cata imaginatie) si al unui copil. Daca e adevarat: Sa va traiasca! Insa cred ca urarea merge in neant pentru ca daca m-am uitat pe colectivul redactional nu am vazut nici un Cristi Popescu. Iar in articol se scria despre cat de buni si tari sunt cei de la CBC. De acord, sunt prompti si ieftini, dar au o metoda invechita!

Niciun comentariu: