luni, 7 septembrie 2009

Mult asteptatul post despre...hartia de buda!


Pentru ca am primit 2 comments la postul cu spalatul pe dinti si pentru ca eu consider ca e un subiect interesant, astazi voi vorbi despre hartia igienica zisa si ..de buda.
Asadar in urma unor studii cantitative s-a ajuns la concluzia ca hartia se agata in suport cu partea care atarna spre exterior, nu spre interior adica la perete.
De asemenea uitati-va cate straturi are hartia cand o cumparati. 2 este minim acceptabil. Cate foi are hartia e inca un criteriu de alegere. Majoritatea au 150 de foi, insa acum a inceput sa creasca numarul la 165. Revin la DM...acolo au cu 200 de foi si 3 straturi. Pretul e unul super ok si calitatea de asemenea.
Hartia de buda nu a fost tot timpul...hartie. Inventata in secolul 2 IHr hartia a fost folosita in acest scop doar din secolul 6. Atunci e prima atestare stiintifica dupa ce un chinez a spus ca nu foloseste la toaleta hartie pe care sunt scrise operele marilor scriitori.
Musulmanii in timp ce ii vizitau pe chinezi au spus: "Jegosii astia nu se spala dupa ce isi fac nevoile. Se sterg doar cu hartie." Ma rog, intr-un mod mai plastic.
In alte parti ale lumii oamenii isi faceau nevoile prin rauri, se stergeau cu plante sau chiar cu mana. Dar destul despre istorie, acum in era mai moderna.
Prin 1857 Gayette, american el, a inventat niste hartii individuale, mai moi, sterile pe care le vindea ca "cea mai mare nevoie a secolului". O nevoie care stergea nevoia.
un om normal foloseste in jur de 20 suluri anual iar in america doar se vinde hartie de vreo 2 miliarde jumate de dolari... in fiecare an.
Iar in lumea civilizata hartia contine aproximativ 75% hartie reciclata.
Acum ca v-am uimit, voi cum va stergeti?
E bine Suzi?

Niciun comentariu: