sâmbătă, 26 septembrie 2009

Istanbul

Mi-a fost dat sa vad si Istanbulul si pot sa zic ca nu stiu ce sa zic.
E clar ca e diferit de toata Europa noastra draga chiar daca atunci cand aterizezi aterizezi in Europa.
De la aeroport prima surpriza...e mare...dar asta nu e ceva nou, si Heathrow e mare. Si ca in vremurile in care eu aterizam la Heathrow, am stat la coada juma de ora sa ma vada la fata un arab care sa imi puna viza. Da..ai nevoie de viza ca sa intri in Turcia, 20 USD de persoana...va dati seama ce afacere. Ma gandeam sa imi deschid si eu un aeroport.
dupa asteptari indelunge printre iranieni si mai toate femeile cu sutana, am ajuns si eu la ghiseu unde vede aaah Romania, EU, no problem. Pune stampila, zice have fun si da-i tata.
Sunt asteptat si vad lumea de afara. Plin de Clio symbol, doar e facut aici si Fiat la fel. Din prima imi dau seama ca aici nu e europa. Si nu ma refer la cladiri ci la felul in care se conduce. Drumurile ca la noi, cand bune cand cu gropi. Dar frate aici e legea junglei. Bucuresti e copil mic, se taie cate 4 benzi odata, camioane incarcate la 3 ori inaltimea lor normala si o autostrada in care se depaseste pe unde poti, stanga, dreapta nu conteaza. Aaah si banda de urgenta e si ea innegrita de atata mers. Se merge si pe acolo ca doar tot asfalt e. Iar daca nici aia nu ajunge si pamantul e drept tirurile mai inventeaza o juma de banda, pe pamant!!!
Chiar nu glumesc si am ramas socat.
Al doilea aspect si apoi ma opresc e marimea acestui oras. Am strabatut vreo 60 km ca sa ajung din centrul European in cel Asiatic. Mergi de iti vine acru, ce-i drept pe autostrada. Si ai centre comerciale si mall-uri, apoi ai un deal dupa care iar case si vilute, apoi iar un deal dupa care in vale vezi zgarie nori, mai treci un deal si vezi case darapanate. Blocuri de 3 etaje bagate unul in altul despartite de o strada de nu glumesc 4 m latime. Daca stai la etajul 2 poti da noroc cu vecinul de vis-a vis. Nu ca a-i da noroc. Aici nu se da noroc. Dar diferentele sunt frapante.
Voi pune ceva poze cand ajung acasa. Acum ma grabesc ca vine cineva dupa mine. Mergem sa vizitam cea mai mare expozitie de accesorii care incepe azi.

Later Edit:
povestind prietenilor mi-am dat seama ca e nevoie mare de poze aici.
Deci, cam asa arata Istanbulul modern:
Iar asa arata un camion tipic pe la ei, incarcat pana la refuz :)

Iar ei nu merg deloc incet. Pentru cei care au vazut filmul Mad Max, ei bine, chiar asa te simti, ca in Mad Max.Even later edit: si baclavaua are gust de oaie. cred ca e facuta cu untura de oaie. Acum ca ma gandesc la asta, parca nu mai imi e pofta de ea!

Niciun comentariu: