joi, 21 septembrie 2017

Atentie la urmatorul zbor Ryanair

Ryanair a dat publicitatii un comunicat prin care spune ca in urmatoarele 6 saptamani (sfarsitul lui Octombrie) aproximativ 2% din zboruri vor fi anulate. Cei care aveau deja bilete pe zboruri au fost contactati si mutati pe alte zboruri sau li s-au dat banii inapoi. 2100 de zboruri si 390 000 de psageri afectati teoretic.
Lista zborurilor afectate este aici. Am verificat incercand sa rezerv cateva zboruri pe curse anulate si ele nu apar in rezultatele zborurilor. Deci daca nu ati cumparat deja bilete nu aveti cum sa cumparati bilete pe o cursa anulata.
Motivul anularilor este insa unul cel putin ciudat. In Irlanda a intrat in vigoare o lege prin care concediile se pot lua intr-un an calendaristic (ianuarie -decembrie) si nu in anul fiscal (aprilie-martie). Astfel pentru 2017 echipajele trebuiau sa isi ia concediile pe 12 luni in 9 luni din an.
In aviatie concediile se iau in blocuri de 4 saptamani (20 de zile de concediu) asa ca aceasta masura aduce mari dureri de cap in planificarea zborurilor.
Ryanair a incercat ceva tipic unei companii low-cost: un marketing semi mincinos, de data aceasta cu pilotii. Daca pasagerii sunt ademeniti cu zboruri la 4.99 (dar uita sa spuna ca te mai costa locul inca 3, bagajul 25 sau ca daca zburati ca familie nu veti fi asezati unul langa altul) ei bine pilotilor le-a fost oferita o prima de 12 000 euro/gbp (in functie de tara de origine) pentru a renunta la zilele libere. Gurile rele au spus ca de fapt compania a cerut blocuri de 5 zile dar a uitat sa spuna cum se calculeaza zilele. Ca 5 zile pot insemna 5x24 =120 ore ceea ce inseamna 15 zile a cate 8 ore de lucru! Adica 3 saptamani nu una cum ai crede initial. Aici intervine de fapt neincrederea data de campaniile de marketing in care se prezinta ofertele "cu steluta". Steluta oficiala era insa alta: bonusul va fi acordat peste un an. Adica iti rezolvi problema cu concediile si mai rezolvi inca una: iti pastrezi pilotii inca un an (ca daca demisioneaza intre timp adio prima).
Aceasta a doua problema pare insa sa fie adevarata cauza a anularii zborurilor ( de legea cu concediile se stia de ceva vreme si nu au facut nimic? ciudat). Dar in urma cu 3 saptamani MOL (Michael O'Leary- CEO Ryanair) se plangea ca pilotii le sunt furati de alte companii (in special Norwegian- low cost de lung curier).
MOL declara in stilul caracteristici ca Norwegian va da faliment in aceasta iarna ( a zis acelasi lucru si despre easyjet, British airways, Lufthansa si Alitalia- toate zboara si acum dar pe moment declaratiile duc la scaderea numarului de rezervari).
Norwegian care isi vopseste cozile avioanlor cu diverse personaje a fost sursa de inspiratie pentru o imagine in care MOL apare si el pe coada unui avion norwegian ca "sursa anului" probabil referindu-se la noile angajari de piloti Ryanair.
sursa foto: aeronews.ro
 Adevarul este insa ca pilotii Ryanair sunt platiti sub media pe industrie si situatia temporara de anulare a zborurilor s-ar putea permanentiza. Asadar fiti cu ochii in patru pe anulari si fiti si mai atenti cand rezervati!






Niciun comentariu: