luni, 23 martie 2015

De ce NU aleg servicii turistice prin agentii din Romania

Se face ca era targ de turism weekendul trecut. Obosit fiind de cautarile din anii trecuti eram si eu si sotia mea tentati sa alegem ceva de-a gata.
Si am venit cu cererea, vrem Skiathos si vrem sejur dublu, adica sa stam 14 zile si nu 7. Din 8 agentii cu care am discutat doar una mi-a spus ca nu platesc avionul de 2 ori. Restul spuneau ca ei incearca sa imi reduca taxele de aeroport, dar nu promit. Pei taxa se ia per pasager trecut prin aeroport. Nu ai trecut, nu ai platit! Deci daca eu nu vin de 2 ori si nu plec de 2 ori nu platesc de 2 ori, clar?

Dar ce m-a frapat e pretul, pretul frate! De felul meu caut de miliarde de ori pana sa dau un ban si am prostul obicei sa retin preturile. Deci nu ma poti fraieri usor ca nu pun botul la ceva la care nu m-am informat inca. 1800 de euro la prima strigare, in targ mi s-a parut mult chiar si cu transport cu avion. Din orice pozitie nu dai mai mult de 300 euro pe drum cu masina dus intors plus eventualele ferry-uri daca alegi insula. O cazare ieftina e la 30 euro pe noapte, una buna la 50 si una excelenta incepe la 70 (aici vorbesc de pretentii normale fara jacuzii in camera si mai multe stele la hotel decat roti la masina). Dupa ce primim pretul si trece unda de soc ne gandim ca numele agentiei e unul care impune respect, avionul era tarom deci iar ok. Dar un calcul simplu pe cele 14 nopti imi dadea 600 transport (e scump ferry pe skiathos) si vreo 800 pe cazare si tot imi lipseau 400. 400 era confortul de a zbura, de a nu conduce. Si vin si incep sa caut, drumul pe jos m-a aerisit si mi-a adus gandurile inapoi. Dau o cautare la vilele propuse si erau pe mai toate site-urile la !!!AICI NU!!! Vazand pozele nu imi venea a crede ca asemena bude de cazari erau oferite la avion. Cu 400 euro mai putin am gasit in lux dar cu masina proprie.

O alta agentie imi spunea ca trebuie sa rezerv azi neaparat ca sa nu plateasca copiii transportul si sa avem taxele de aeroport la jumate. Deci din 95 euro platesc 47,5 ? NU! 47,5 +30 ca zburati din Timisoara si aveti suprataxa. Ca vine avionul de altundeva. Pei si de ce sa nu plateasca aialalti suprataxa in loc de mine, sau sa impartim taxa ?

stand sa calculez si la oferta unde nu plateam de 2 oriavionul pentru 2 sejururi lipite, observ cu stupefactie ca pretul era sejur x2. Deci plateam si de 2 ori avionul. Dar daca nu calculam ? Prea rau, prea ca la tara!

Dupa cativa ani in care am mers DOAR pe cont propriu, anul acesta m-am convins ca agentiile inca nu se intereseaza ca tu clientul sa ai parte de un concediu de vis ci doar sa isi rotunjeasca veniturile. Sunt de acord sa platesc extra pentru serviciile lor dar nu sunt de acord sa platesc dublu pe un serviciu mult mai prost decat as reusi eu pe cont propriu. Au si ei cheltuilei si e clar ca trebuie sa isi obtina de undeva acoperirea lor insa ce se intampla la noi e prea mult!

cum procedez eu in gasirea concediului?
1. Ma decid asupra locatiei. Unde nu am fost sau unde am fost si mi-a placut atat de mult incat m-as intoarce. La capatul pasului 1 ai o zona sau o insula.
2. Restrang aria cautand satul de pe insula sau din zona unde este ceea ce caut. Cu 2 copii mici caut liniste, taverne de unde pot alege, apa mica la intrare si nisip pe plaja. daca e la munte caut primele 2 chestii si atractii naturale in jur.
3. Intru pe booking, trivago si google.maps cautand perioada si locatia exacta si imi notez rezultatele. Daca e ceva ce imi place si se inscrie in buget rezerv. Dar booking de exemplu are contract pe un anumit nr de camere dintr-un hotel. E posibil ca pe booking sa fie fully booked dar in realitate sa mai fie camere.
4. Ce mi-a placut pe booking si era fully booked sau cu pana la 30% peste buget caut pe net. Aproape toate pensiunile si hotelurile au site propriu.
5. Compun un email standard si il scriu celor care ma intereseaza.
6. ma uit pe site-uri de recenzii. Amfostacolo.ro, google review, tripadvisor etc strict pe pensiunea sau hotelul ce ma intereseaza. Asa mai tai cateva din shortlist si alegerea e mai usoara.
7. Aleg ce imi place si platesc avans ca sa fiu sigur de rezervare. La greci negociezi la sange pentru ca ai de ce! In 90% din cazuri ai discount si disponibilitate.


Niciun comentariu: