vineri, 16 ianuarie 2015

Despre masini de spalat rufe ep I

Nevoia te impinge sa inveti. Indesitul nostru are spre 6 ani si e luat de la un outlet de electrocasnice. Asa ca in momentul in care a dat o eroare si am interpretat eroarea ca fiind de la motor am zis ca e pe moarte. Am sunat un amic profesionist in ale masinilor de spalat (adica e reparator autorizat si chiar bun la treaba asta - Sorin Flucsa) sa vina sa faca constatarea. Din explicatiile mele suna a rulmenti si ax (revenim imediat la detalii). La acel model de indesit cuva era capsata si reparatia insemna destul de mult, aproape la fel de mult ca pretul celei mai ieftine masini noi.
Avand 2 zile la dispozitie ma pun si caut inlocuitor. Dar nu inainte de a-l intreba pe Sorin cateva chestiuni. Si asa am inceput cautarile.

Cum cauti o masina de spalat ? 

In principiu toate masinile de spalat rufe spala rufe. In realitate e tot asa. Doar ca unele spala mai multe, altele mai putine. Unele au usa in fata, altele sus. Unele sunt mai eficiente si unele au niste tehnologii de cauti in internet 3 zile sa te dumiresti.

1. Restrictii de spatiu
Daca ai un spatiu ingust dar acces de sus atunci vei dori o masina cu incarcare superioara. Daca ai o adancime mai mica a spatiului vei dori o masina Slim. Masinile cu incarcare verticala sunt popular cunoscute ca fiind o idee mai ineficiente (ca si consum de energie si performanta de stoarcere). Totusi cand spatiul e cel care dicteaza atunci cautati eficienta intre masinile de acest gen. Diferente de performanta exista insa in ultimii ani au devenit tot mai mici (diferentele nu masinile). Masinile slim suferta la capitolul capacitate cuva fiind mai putin adanci. Veti avea 5-6 kg maxim. In rest sunt identice cu cele de dimensiuni normale.

2. Impuneti niste filtre! 
Esti doar tu si eventual inca cineva....atunci o cuva de capacitate 5-6 kg iti ajunge. Sunteti 4 persoane active si muntele de haine e mereu mare...atunci uita-te la cuve de 7, 8 chiar 10 kg. Dar daca speli 10kg ai loc unde sa usuci 10 kg de haine ?
Ai copii mici....cauta ceva cu program special de asa ceva. Dar daca nu gasesti, nu e nici o problema. Revin imediat la programe.
Cate rotatii pe minut sunt suficiente? Minim 1000, ideal 1200, ce e peste e binevenit. Clasa C sunt 1000 rpm, B 1200 si A de la 1600 in sus.
Ce clasa de eficienta energetica sa aiba? Si ce e cu clasele astea. A+++ daca tot faci o investitie acum. In functie de cati kilowatti consuma in o ora (kWh) o masina este clasificata in clase energetice. De la G la A. A este cel mai eficient. Diferentele dintre litere sunt destul de mari. Pentru ca mai toti producatorii produc masini de clasa A au fost introduse + plusurile. De la A+, A++, A+++ si chiar A++++. Fiecare plus inseamna o scadere cu 10% a consumului de la precedentul plus. Asadar daca A=1 A+=0,9 apoi A++inseamna 0,81 si A+++ inseamna 0,73 Dar veti mai vedea notatii ca A-20%. Asta echivaleaza cu A++. De ce? pentru ca terminlogia se opreste la A+++ (A++++ este o gaselnita de marketing). Dar exista masini mai eficiente cu 10% fata de A+++, si cum A++++ nu exista legal s-a recurs la A-40%.
Conteaza? Hai sa facem un calcul. O masina obisnuita consuma aprox 1,2 kwh pe un ciclu de spalare. Spalam de 3 ori pe saptamana *52 de saptamani=156 de spalari. Dar 2 saptamani suntem in concediu si raman 150 de spalari, deci 180 de kwh. Ultimul pret gasit de mine pentru un kwh este de 0,6 ron per kilowatt. Asadar un an de spalari este 108 RON. Dar o clasa energetica superioara cu 30% inseamna o economie de 32,4 RON pe an. In 6 ani inseamna 195 RON. De ce 6 ani? Pentru ca atat e durata minima de viata reala a unei masini. Orice an in plus inseamna o economie suplimentara. Dar in 6 ani e posibil ca masinile sa consume jumatate deci calculul trebuie reluat.
In final, conteaza? DA, pentru ca daca sunteti atenti cu toate electrocasnicele puteti economisi lunar sume frumoase care vor ajuta bugetul lunar.
Am spus masina obisnuita in program obisnuit. Dar care e capacitatea obisnuita? Reluand calculul de mai sus pentru o cuva de 5 kg ne reiese un consum per kg per spalare de 0,24 kwh, Dar o masina de 8 kg care consuma 1,5 kwh e mai ineficienta doar pentru ca are 1,5kwh consum pe ciclu? Impariti consumul pe ciclu la capacitatea cuvei. 1,5/8= 0,19 asadar o economie de 20% !!!
Cifrele astea le gasiti in mare parte doar pe pagina producatorului. Site-urile incurca datele intre ele si nu sunt consecvente

Dar daca veti cauta pe internet folositi filtrul de A+++ si 1200 rpm. Cosider ca aceste 2 caracteristici sunt un bun punct de pornire.

3. Producatori

Aici intram pe un teren minat. La noi in tara sunt mai multe tabare: masini italiene (dupa marca) si masini coreene( tot dupa marca) si cele turco romanesti (beko si arctic), whirlpool (care e cea mai populara) si restul.
Care e mai buna, care e mai rea? Ceea ce spun mai jos poate fi contrazis cu dovezi si explicatii clare pentru ca nu sunt foarte bine pus la punct cu toate datele tehnice si de service.

Pentru inceput cele italiene. Ei bine astia au prostul obicei de a sigila, capsa componentele intre ele astfel incat o reparatie sa insemne schimbarea unui mai mare ansamblu. Un exemplu cuva. Ceea ce vedem noi in interiorul masinii e doar o parte insa apa trebuie incapsulata intr-un invelis ermetic. Dar daca acel invelis cuprinde si piese consumabile cum ar fi un ax sau rulmenti? Asta e o remarca care bineinteles nu se adapteaza tuturor masinilor italientesti. Insa o alta parte din ele sunt produse in china cu o calitate indoielnica. Nu dau numele nici celor care incapsuleaza nici celor care produc in china. Dar sunt italieni toti.

Arctic-Beko. Masini simple si clasice cele de la Arctic, noutatile din domeniu venind pe Beko. Productie turcia toate. Au in general garantii mai mari. O alternativa interesanta pentru bugete mai mici.

Coreene. Un asalt al lor pe piata, foarte multe (LG, Samsung, Daewoo). Pana sa fac acest studiu fortat de imprejurari as fi ales Samsung ca si masina de spalat. Dar am fost sfatuit sa mai citesc. Si am citit si vazut cu ochii mei. O caracteristica a lor este galagia. Comparati nivelul de decibeli (important daca aveti copii mici sau spalati noaptea) cu al altor masini. Veti ramane uimiti, uneori diferenta e majora.  Desi iau ochii cu tot felul de inovatii in ultimul an au primit un val de atacuri din lumea vestica. Samsung e acuzata ca minte in legatura cu capacitatea cuvei, electronica de pe masini e foarte sensibila si servisarea e scumpa si lunga (stocuri mici la piese de schimb, preturi mari, retea de service restransa).

Whirlpool, fara prea multe briz-brizuri insa cu muuuulta reclama. Care se vede in pret. Daca ar fi sa comparam strict performante fara imagine de marca Whirlpool nu ar iesi prea bine. Experienta mea personala cu electrocasnice whirlpool nu e pozitiva. Au prostul obicei de a se strica la cateva luni dupa terminarea garantiei. E plin internetul de nemultumiti de ei insa si detin cele mai multe vanzari. Mult mai interesant ar fi un procent de defecte nu un numar al defectolor.

Si mai raman marcile mai budget de care va sfatuiesc sa fugiti cat mai repede (am stabilit mai sus ce e budget).

In final raman marcile mai exclusiviste. Bosch e una dintre ele insa din dorinta de a creste vanzarile a intrat si pe sectorul 1300-2000 ron. Ei bine acelea sunt facute in Turcia si se cam strica. Vrei Bosch dai minim 3000 ron pe una. Ala e Bosch, restul sunt turcisme cu sigla Bosch. Dar Boschul adevarat are inglobate cateva tehnologii foooarte interesante si demne de luat in seama daca aveti buget de o masina serioasa.

Mai e grupul AEG- Electrolux. AEG fiind marca premium e putin mai scumpa si Electrolux o veti gasi in principiu doar in partea asta de Europa. Cautati in MediaMarkt si veti gasi doar AEG. Si ei vin cu o serie de inovatii interesante (de exemplu Electrolux ofera masini cu functia de aburi care improspateaza hainele si distruge bacteriile).

Siemens face parte din seria asta de masini mai high class iar varful e detinut de Miele. Acestea sunt cele mai scumpe dar si cele mai durabile. Materialele folosite sunt net superioare (de exemplu cateva masini nu au tabla vopsita pe exterior ci emailata pentru a opri rugina). Miele se cam ia pentru o viata insa la avansul tehnologic de azi iti pui intrebarea daca se merita.

In episodul II vorbim de tehnologii interesante, care merita si care sunt doar marketing, programe de spalat si mitul Calgon.

Niciun comentariu: