luni, 11 ianuarie 2010

La Multi Ani, dar nu in Romania!

Concediul l-am petrecut departe de tara si de toate aberatiile descrise mai demult. Am fost langa Vienna si nu am insistat foarte mult pe a merge in locurile in care e plin de Romani adica in Parndorf, SCS sau alte cele. Am mancat amandoi la japonezi, sushi si maki si as manca in fiecare zi asa ceva. Am mers in civilizatie pe autostrada si cu cat mergi mai mult mai inspre vest cu atat se civilizeaza treaba. Nu mai gasesti faruri care sa te orbeasca, nu mai gasesti oameni cu curul lat in q7 care raman pe banda de depasire, nu mai gasesti altii care sa iti taie calea. Si in Vienna fiecare e parcat pe locuri de parcare, nu pe trotuar, nu pe zebra, nu pe 2 locuri. Dar nu am vazut unul, unul singur, parcat aiurea. Culmea, oras mare, capitala europeana si nu am vazut ambuteiaj, nu am auzit claxon, nu am vazut sau blitzuit pe nimeni. Cum am intrat in Romania, toti bizonii erau cu proiectoare si faza lunga. De ce? De ce trebuie sa fim asa tarani ? De ce la ei se poate si la noi nu?
Am fost sus la varful Kahlenberg unde era zapada desi in Vienna nu era strop de zapada.


Apoi peste cateva zile am fost la . Baile Romane din Baden Acolo bazine interioare pe 2 temperaturi, masasje in apa, pe diferite zone ale corpului, jacuzzi cu aer sau apa. si afara alte 2 bazine unul de 36 de grade si altul de 30, ambele in aer liber, unde iesi din apa si te dai cu zapada.
Am fost si la Sauna unde am facut atat BioSauna, pe 4 nivele de temperatura si umiditate, dar si la cea finlandeza unde temperatura este de 90 de grade si umiditate sub 10%. Ti se ard caile respiratorii daca respiri adanc, iar e bine ca cineva sa uniformizeze aerul si temperatura cu un prosop.

Gestul e intampinat de un ropot de aplauze si un val de gemete de zici ca era orgie in sauna. Dar asa e acolo....

Probabil cel mai socant pentru mine a fost ca odata intrat in zona de sauna toti sunt in costumul lui Adam (pentru Cipi, coincidenta e intamplatoare :) )

Noroc ca Austriecele nu sunt cele mai frumoase femei din lume si eu nu sunt pasionat nici de barbati.
Iar dupa o repriza de 15 minute la 90 de grade celsius, o alta tura de zapada!

Iar pentru ei nu e nimic iesit din comun, nimic scump. Totul e normal. Ei dau banii pe sanatate si relaxare, noi romanii facem 5 ore ca sa spargem sute si mii de euro si apoi sa plecam inapoi, iar asta e distractie. La noi duminica e deschis mall-ul la ei muzeele, si atunci ne intrebam despre cultura ? Uite de aia la noi se merge cu faza lunga si proiectoare si la ei nu. Am stat in Ikea, la geam langa autostrada, si am numarat pe zapada din 100 de masini, 8 aveau proiectoarele pornite. La noi din primele 10 masini intalnite pe drum, tot 8 aveau proiectoarele. Celelalte 2 nu aveau in dotare asa ceva.
Iar despre zapada, acolo a nins tot 2 zile fara incetare, dar autostrada era curata toata, iesirile la fel, drumurile pana in localitati la fel, in localitati totul era curatat si culmea si trotuarele la fel. Probabil zapada de austria e mai putin apoasa, sau lipicioasa sau rece si se lipseste de pluguri si de antiderapant ca in nici un moment nu a fost nimic blocat sau greu de circulat. Of of, traim in Romania, si ne rupem masinile. Sa vedeti cum arata strazile din Timisoara si Arad.. vorba unui coleg...spectacol

Niciun comentariu: