marți, 6 martie 2018

Cat de ieftin este cu adevarat sa utilizezi o masina electrica

Zilele acestea suntem tot mai bombardati de stiri cum ca dieselul e pe moarte, ca in Roma nu mai ai voie cu diesel, ca 38% din masinile vandute in februarie in europa au fost diesel (fata de o medie de 50).
Si cum, ca orice barbat, ma intereseaza subiectul am decis sa arunc un ochi asupra unei variante electrice pentru oras.
Haideti sa vedem DE CE am fost interesat de subiect (financiar vorbind) de o masina electrica:
- cost teoretic mai mic/km parcurs
- cost mult mai mic al reviziilor (nu ai fluide si filtre de schimbat in afara de lichid de racire si lichid de frana)
- costuri mult mai mici cu parcarea in timisoara (5 lei abonament anual la timparc pentru electrice si hibride)
- costuri mult mai mici sau inexistente cu impozitele
- cost zero cu taxa de inamatriculare (nu e nici un euro pentru ca e electric)

Dintre dezavantaje avem:
- cost mai mare de achizitie
- autonomie care realist vorbind e buna doar pentru oras si distante scurte (maxim 300 km)
- tehnologie inca noua care nu e stapanita complet (un defect la bateria de golf poate fi remediat doar in anumite locatii de electricieni specializati)
- aparent o durere de cap cu stressul incarcarilor dese.

Culmea e ca deja poti cumpara una si second, cele mai accesibile variante sunt renault Zoe sau e-golf, sau e-up.


1. Despre baterii, valoarea acestora si pretul de schimbare. 
Citeam un studiu in care se facea comparatia la baterii. Pentru ca, vedeti voi, nu toti producatorii iti si vand bateria. La unii platesti o chirie lunara, altii iti vand bateria, dar ca orice baterie are si ea o durata viata. Dupa care incepe sa nu mai "tina" la fel de bine. Sigur stiti sentimentul de la un telefon pe care l-ati incarcat de mai multe ori si dupa cativa ani va dati seama ca bateria nu mai e la fel de rezistenta ca inainte.
Si aici apare prima problema. Costul unei baterii este de cateva mii bune de euro. Conform VW pentru golf costul este unul inalt de 4 cifre, deci undeva in regiunea 8000-9000 euro. Garantia este in ani sau numar de km. Dar garantia acopera o scadere a capacitatii cu 20-30% in functie de producator. Doar ca....tu ca utilizator nu ai acces la aceasta informatie. Iar la VW daca ceri aceasta verificare si bateria inca este in limite normale ei bine...te costa. Daca a scazut sub limita acceptata atunci e obiectul garantiei si iti este reparata/schimbata.
De ce e importanta aceasta observatie? Pentru ca ea contribuie decisiv la pretul de revanzare. Daca masina in sine valoreaza 10000 euro dar o baterie costa 8000 oare cu cat mai vinzi tu masina? Sau o iei pentru toata viata?
In general garantia acopera 160 000-200 000 km sau o perioada de 7-8 ani. Procentul acceptat pentru ca o baterie sa fie declarata functionala este in general 70%. Pentru a simplifica calculele ce urmeaza presupunem o garantie de 200 000 km pentru 8 ani.

2. Despre pretul de achizitie. 
Luam pentru comparatie 2 modele. Golf si EGolf precum si Zoe si Clio (cel mai similar ca dimensiune si dotari). In Romania cel mai bine vandut electric in 2017 a fost BMW i3 insa acesta nu are un echivalent de aceeasi clasa in gama BMW.
Asadar un Egolf costa in medie 40 000 euro in functie de dotari. Un Golf normal costa intre 15 si 25 000 (scoatem hot hatchurile gen GTI sau GTD). Dar cu dotarile de egolf, golful normal ar costa undeva la 22.000 euro.
Un Zoe e in medie 33 000 euro, pe cand un clio e in medie 15 000 euro (intre 10 000 si 19 000 euro).
Ambele modele presupun cumpararea bateriei (la zoe pana acum aveai optiunea sa platesti 79 euro lunar si aveai bateria in leasing).
Deci avem o diferenta de 18 000 euro la Golf si o diferenta de 18 000 euro la Zoe.
Acum intervine statul, care iti acorda un tichet de aprox 10 000 euro la achizitia de electric daca mai casezi si o rabla. Presupunem ca ai rabla si nu mai dai banii pe ea pentru a simplifica calculele. Deci ai dat pe noua ta electrica cu 8 000 euro mai mult decat ai fi dat pe una normala (benzina sau diesel).

3. Si incepem sa scadem
Pentru a vedea PER TOTAL cu cat e mai ieftina o electica fata de o clasica am vazut ca electrica are din start de recuperat aprox 8000 euro. Tocmai pentru ca electrica pleaca cu acest dezavantaj, voi incerca sa vad daca o "ajut" oare poate recupera ea diferenta? Teoretic fiecare km parcurs inseamna o economie fata de masina clasica.
Luam ca facem 15 000 km pe an si tinem masina 5 ani. Ca sa o putem vinde cu bateriile inca functionale si realist vorbind e cam greu sa faci 15 000 km pe an cu o electica. Un ciclu de incarcare iti duce 300 km in conditii ideale. Dar asta inseamna ca afara nu e cald, nu e nici prea frig, nu folosesti clima si nu mergi cu faruri aprinse incontinuu. Dupa cum vedeti conditiile acestea ideale sunt chiar...ideale. Deci cam greu de atins. Dar sa presupunem pentru dragul calculului ca noi reusim.
Presupunem ca ducem si aducem copiii de la scoala/gradinita in Timisoara (de aici sunt si aici pot sa stiu concret distante). Zilnic avem aprox 12 km maxim cu un drum din acesta(presupunem ca traversam tot orasul) deci 24 in total. Inca aprox 10 km ne ia de unde lasam copiii pana la locul nostru de munca si inapoi dupa copiii. Deci avem 35 km pe zi. In weekend avem o medie de 25 km, (prieteni, piata, cumparaturi). Iata ca intr-o saptamana normala acoperim distanta de 225 km. Deci ne cam ajunge o incarcare teoretic (practic nu ne va ajunge pentru ca avem ambuteiaje, faruri aprinse, muzia si clima care sug din baterie). Daca scoala ar dura tot timpul anului si nu avem nici concedii cei 225 km inseamna 11 700 km anual. De aceea va spuneam ca cei 15 000 km sunt destul de greu de atins intr-o electrica. Sa vedem insa ca se poate- Stam in afara orasului, Dumbravita, Giroc, Mosnita, Utvin, etc. Brusc orice drum pana in oras si inapoi inseamna 30 km. Cu tot cu drumurile prin oras, scoli, servici, drumul zilnic inseamna 55km. Iar weekendul inseamna 45km zilnic, deci 365km saptamanal si un total de aproape 19 000 km anual. Dar avem si vacante si concedii si zile in care nu plecam de acasa in weekend deci spun eu ca total acceptabil sunt cei 15 000 km maxim anual.

3.1 Combustibil
Un kw costa intre 0,5 si 0,6 lei. Dar luam valoarea cea mai mica.
15 000 km anual/300 (o incarcare) = 50 de incarcari.
Capacitate baterie golf e 36 kw, capactiate baterie zoe e 40 kw. Deci 36kw *0.5 = 18 lei o incarcare.
18 lei o incarcare * 50 de incarcari =900 lei te costa curentul pe an pentru a face cei 15 000 km doar in conditii ideale (iti consumi total bateria in conditii ideale)

Un vehicol pe benzina/diesel in aceleasi conditii consuma intre 4 si 10 litri/100 km. Luam o medie de 7 l si un pret de combustibil de 5.2 lei. Deci 15 000 km inseamna 1050 l de combustibil
1050 *5.2 =5460 lei.

5460 benzina sau 900 curent. Avantaj anual electica =4560 lei, adica  970 euro.
In 5 ani inseamna 4850 euro economie.

3.2. Impozit
100 lei in medie pentru o masina pe benzina, 160 lei pentru una diesel. Media de 130 lei.
Impozit electica 0
In 5 ani inseamna 650 lei deci inca 140 euro (valori rotunjite)
Total avantaj electrica = 4990 euro

3.3 Revizii
Calculam o revizie la 15 000 km (pentru a simplifica) calculele si o estimam la 700 lei pentru o masina clasica. 5 revizii inseamna 3500 lei adica aprox 750 euro. Desigur ca aici spuneti ca o revizie e mai ieftina la benzina si la service particular (nu de marca). Dar masina e in garantie si costurile sunt rotunjite (un diesel poate ajunge cu costuri mai mari pe cand o benzinara e sub 700 lei).

Revizii Zoe inseamna schimb de filtru de polen, verificare lichide si doar la 120 000 km se schimba lichidele (frana si racire). Dar cum noi avem 15 000 km/an si tinem masina 5 ani nu ajungem la aceasta revizie. 55 euro e o revizie in medie anuala, deci 275 euro pentru cei 5 ani.
Avantaj electrica = 475 euro.
Avantaj total electrica = 5465 euro.

La capitolul asigurari nu cunosc diferentele. Dar de dragul artei putem calcula inca un avantaj de 75 euro la electrica (desi cred ca e muuult exagerat). In 5 ani inseamna 375 euro. Deci ajungem la un avantaj total de 5840 euro.

4. Costuri neasteptate
Multi poate ati observat ca eu am calculat la punctul 3.1 KW cu o valoare reala. Fanii electricelor imi vor spune ca o poti incarca in timp ce iti faci cumparaturile la lidl sau kaufland sau pe la alte puncte (sporadice) din oras. Daar vine si reversul medaliei. Statiile renovatio vor incepe sa taxeze incarcarile. Desi in toata lumea asta, mai toate parcarile publice ofera serviciul gratis sau pentru un cost derizoriu, iata ca in Romania un "plin" electric poate costa DUBLU fata de unul de benzina (care te duce de 4 ori mai mult).
http://0-100.hotnews.ro/2018/03/06/lovitura-pentru-masinile-electrice-in-romania-tarifarea-incarcarii-mai-costisitoare-decat-un-plin-de-carburant-fosil/
Redau si eu articolul in caz ca dispare mai tarziu:
Cele mai multe stații de încărcare pentru automobile electrice din România ofereau energie gratuit, pentru a încuraja adopția mașinilor electrice, dar posesorii acestor automobile au parte de o surpriză: tarifarea încărcării va fi mai costisitoare decât cumpărarea de benzină sau motorină, pentru aceeași distanță de parcurs. Cea mai importantă rețea națională de încărcare începe taxarea în 19 Martie 2018, la circa doi ani distanță de la montarea primelor stații în România.
Planul tarifar este redat integral mai jos, iar niște calcule simple arată că încărcarea de la 0 la 100% a unui BMW i3 sau Volkswagen e-Golf la 50 kW (cea mai puternică priză disponibilă în România, care încarcă o astfel de mașină în circa 45 de minute) va costa circa 70 Lei (abonament Start), sumă cu care poate fi parcursă o distanță de 130-230 km (în funcție de condițiile meteo și de configurația traseului).
În cazul abonamentului Entry costul pentru o astfel de încărcare va fi de 40 Lei (dar există și un cost fix lunar de 99 Lei, indiferent de numărul de încărcări), iar în cazul abonamentului Fast o încărcare va costa 18 Lei (dar și alți 220 Lei/lună, cost fix, indiferent de numărul de încărcări).

Cu alte cuvinte, pentru mașinile care se pot încărca cu maximul de curent pe care îl poate livra stația, costul unei încărcări va fi cuprins între 18 Lei și 70 Lei, în funcție de tipul de abonament. Costul cel mai bun presupune însă și un abonament în valoare fixă de 220 Lei/lună, încheiat pe minimum 12 luni, sumă ce echivalează un plin de benzină sau motorină la o mașină de clasă B sau C.
Pe scurt, parcurgerea unei distanțe de 200 km (în medie) cu un Volkswagen e-Golf sau BMW i3 va costa 70 Lei, fără alte obligații contractuale, abonamente sau taxe.
Cu aceeași sumă pot fi cumpărați 12-13 litri de benzină sau motorină – cantitate suficientă pentru a parcurge 200 km în regim mixt sau extraurban cu orice mașină care folosește combustibil fosil și are performanțe dinamice comparabile.
Modul de taxare gândit de cea mai importantă rețea națională de încărcare complică lucurile pentru posesorii de mașini electrice, în loc să le simplifice: un lanț de benzinării nu-ți percepe un abonament lunar de 99 Lei sau 220 Lei pentru a putea cumpăra benzină sau motorină la un preț mai mic față de clienții fără abonament. În plus alimentarea unei mașini cu combustibil extras din petrol durează 5 minute și asigură o autonomie de 400-800 km, de 2-4 ori mai mare decât a unei mașini electrice oarecare. Deci un plus de confort în utilizare.
Toate aceste detalii pun clientul de automobil electric în situația de a regreta alegerea făcută pentru că oricât de previzibilă era taxarea încărcărilor, foarte puțini utilizatori și-ar fi imaginat că va fi mai costisitor prețul per kilometru parcurs cu o mașină electrică decât cu oricare altă mașină.
Mai mult, ca achiziție, automobilul electric este mai scump sau la paritate cu un model diesel sau pe benzină echivalent, se încarcă greu (chiar și 45 de minute, cel mai rapid cu putință, este de aproape 10 ori mai lent decât umplerea unui rezervor cu combustibil fosil), autonomia are de suferit dramatic iarna, iar distanța ce poate fi parcursă cu o încărcare este de 2-4 ori mai mică.
Paradoxal, plinul de curent de 70 Lei, liber de contract, cerut în rețeaua Renovatio e-charge, este dublu față de cât taxează benzinăria OMV pentru un plin de curent (adică 1 Leu/kWh, ceea ce la un BMW i3 sau Volkswagen e-Golf înseamnă sub 35 Lei pentru o încărcare completă; serviciu de încărcare gratuit pentru cine folosește spălătoria). Totodată, tarifele cerute de Renovatio e-charge sunt de 6-7 ori mai mari față de costul încărcării acasă a unei mașini electrice. Aceste variații uriașe arată cât de necoaptă este încă piața de servicii pentru încărcarea mașinilor electrice. Revenind la exemplul cu benzinăriile, nu vei găsi nicăieri în România un litru de benzină care să coste 5,4 Lei într-o benzinărie și 10,8 Lei în altă benzinărie. Diferențe și variații există între mărci/rețele și chiar între stațiile din aceeași rețea, dar totuși pe o plajă mult mai redusă.
„Renovatio, prin divizia de mobilitate electrică, a realizat prima rețea publica bazată pe soluții de încărcare rapidă din România. Rețeaua are în prezent 61 de puncte de încărcare în peste 30 de locații, asigurând astfel mobilitatea electrică în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează țara noastră”, spune compania, pe site-ul propriu.
Dacă acest sistem de taxare pentru mașini electrice se va generaliza la nivel național, urmând și ca alți furnizori să adopte aceleași niveluri de preț, clienții de mașini electrice vor fi „condamnați” să le încarce doar acasă și să le folosească doar în oraș. Orice încărcare la o stație cu plată (la costurile de mai sus) și orice ieșire din oraș ar fi total nerentabilă în comparație cu utilizarea unei mașini diesel sau pe benzină. Mai mult, cei care ar fi luat în calcul achiziția unei mașini electrice vor fi și mai circumspecți în condițiile de cost date.
Pentru cei câteva sute de clienți din România care au ales până acum o mașină electrică nouă sau second hand lovitura a venit fix de unde nu se așteptau, din partea rețelei naționale de încărcarcare care promitea cel mai mult. Și, culmea, alimentarea unei mașini electrice la o benzinărie tradițională costă la jumătate (în unele benzinării încărcarea fiind chiar gratuită) față de costul din rețeaua creată special pentru automobile electrice.
Costurile de încărcare anunțate pentru România copiază modelul și valorile întâlnite în alte rețele din Europa, cum ar fi aceasta.
Pentru a face calcule singuri, cifrele relevante la momentul publicării acestui articol sunt următoarele:
  • 0,5 Lei/kW este costul mediu al energiei electrice în România.
  • 35 kWh este capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice compacte.
  • 45 minute este timpul de încărcare în regim rapid pentru o mașină electrică capabilă de Fast Charge.
  • 5,4 Lei costă un litru de benzină sau motorină.
  • 50 litri este capacitatea medie a unui rezervor la o mașină diesel sau pe benzină.
  • 5 minute durează în medie alimentarea cu carburant fosil.


Desigur ca nu sunteti obligati sa folositi aceste statii si puteti incarca acasa. Dar daca stati la bloc si nu ati parcat sub geam, sau locuiti la etajul 7 al unui bloc? Ei bine atunci totul devine romanesc cu cabluri lasate sa atarne de la geamuri ca pe vremea comunismului cand mai incarcai bateria la redresor. 

Ar mai fi cateva taxe pe care le evti (gen parcari, taxe de pod sau de autostrada uneori) insa la autostrada ajungi greu si mergi putin (ai autonomie de 300 km), iar mai apoi si daca luam in calcul costul cu combustibilul zero asta tot inseamna 200 euro/an si in 5 ani inseamna 1000 euro. Ar aduce totalul economiei la 6840 euro in 5 ani. O economie calculata si asa extrem de fortat in favoarea electricei. 

Eu personal nu sunt deloc convins de latura costurilor. Apoi mai ai si timpul de incarcare. Si autonomia redusa...si durerea de cap la revanzare (oare mai tine bateria, nu mai tine). Prefer sa imi iau un golf normal pe care il "incarc" in 5 minute la orice benzinarie si care ma duce 800-1000 km cu o incarcare chiar si in creierii muntilor unde poate sa fie si frig si cald ca benzina din rezervor nu sufera. Cat despre poluare...ei bine CO2 produs pentru a produce curentul se pare ca este uitat pe parcurs in orice calcul...probabil fiindca nu exista o evidenta clara.

Ca si concluzie:
- o electrica e viitorul dar viitorul inca nu a ajuns
- o electrica incepe sa fie mai ieftina decat o "clasica" dupa minim 6-7 de exploatare - dar atunci vine costul bateriei. Asadar nu considerentul economie ar trebui sa fie principalul imbold pentru cumparare.
- Luati electrice cu optiunea de fast charge. O electrica la priza se incarca in 10 ore, la o priza accelerata (11-22kw) inseamna 4-6 ore, pe cand fast charge de 55kw inseamna doar o ora pentru un plin. Daca tot iesiti cu ea din oras si aveti de ales este modalitatea cea mai rapida.

In Timisoara sunt puncte de incarcare in 2 locatii Kaufland, 2 Locatii Lidl, cateva parcari si restaurante, vreo 10 in total. Dar unele sunt renovatio (kaufland) si nu mai sunt gratis. Mai ar fi retelele OMV dar nu toate au asa ceva. Inca trebuie dezvoltata infrastructura pentru a fi cu adevarat lipsita de griji o calatorie cu o electrica.





Niciun comentariu: