marți, 21 august 2018

Anglia-Portugalia si Bruxelles - vacanta DiY

De multe ori am vazut pe site-urile de profil acele "ocazii" de bilete super ieftine pe companii low cost. Da mai, dar nu e real, e greu de organizat. cu 2 copii dupa tine? Ei bine...we did it.
Sa va povestim: Ryanair anunta oferta (va abonati la newsletter si aflati cand le au). Printre ele si zboruri spre Faro, adica o destinatie pe our bucket list! Daaaar, zborul de Faro ieftin era din Stanstead. Nu mai stiu exact preturile insa ele au fost intre 5 si 20 euro. Dar aici vine prima regula: flexibilitate. Adica trebuie sa ajungi in Faro, dar pe unde? Pei aveam 2 optiuni prin Milano sau prin Londra (ambele zboruri din Timisoara la oferta de 9,99 euro). Am ales Londra si singurul tarif de 9,99 euro din acea saptamana. Dar in aceeasi zi zborul de Faro era muuult mai scump. Era 15.99 doar peste 4 zile. Asa ca am stat la Londra si am mai bifat o destinatie de bucket list pentru unii si revedere pentru altii.
Un album din Londra il aveti aici, un pic diferit (in alb-negru) 
Daca tot am fost la Londra am mers si la Warner Brother Studios, locul unde s-a filmat mare parte din seria de filme Harry Potter. Daca eu am fost impresionat si emotionat, Sebi a fost cu adevarat mut. Nici numele nu mai stia cum ii este :)
La Londra am gasit un hotel mai ieftin din oferta de Londra (asta nu inseamna ca a fost ieftin). Daca va intereseaza un pont imi dati de veste si va dau si voua pontul. Londra e scumpa, doar metroul costa 13 lire zilnic daca va plimbati dus intors din periferii spre centru. Se merita? Cu varf si indesat!

La Faro am ajuns tot cu Ryanair, de acolo am inchiriat o masina. Maaare atentie la ce companii folositi, noi am primit un pont despre una care nu a cerut nici card si nici garantii. Dar am auzit si de cazuri cand o janta zgariata a costat 200 euro. Tu te grabesti sa prinzi avionul si cedezi usor. In fine, am primit un Peugeot 208 cu 400 km la bord! A fost un pic mai scump decat alte companii (260 euro pentru 8 zile in comparatie cu 220la altii). Am luat un apartament prin Airbnb langa Albufeira, in Olhos de Agua. Ne era frica de drumul inapoi spre aeroport asa ca am preferat 30 minute de la aeroport. Dar plimbandu-ne pe toata coasta sudica am vazut cateva variante mai interesante.
Un album cu plajele de acolo
Acolo mancarea e axata destul de mult pe peste insa nivelul pretului e dat de nivelul financiar al turistului...si vin multi englezi. Ca si masa nu prea ai sanse sa iesi sub 30 de euro cu 2 copii (cu care mai imparti feluri de mancare). Tuna steak a fost ceva ce merita incercat dar in general tot ce e peste e interesant. Ca si locuri de vizitat, toata coasta sudica e o atractie! De la Faro pana la Cabo San Vicente (cel mai vestic punct al europei) totul e un spectacol de plaja si mare. Apa? un 20 de grade sanatos la final de iunie. Si daca va ganditi la august atunci va dorim mult succes: preturi mai mari, plaje mai aglomerate si apa mai....rece :) da, vin curentii atlantici si apa e mai rece in august!
Ca regula generala, cu cat mergi mai spre vest cu atat e coborarea mai abrupta si peisajul mai spectaculos. Pe noi ne-au dezamagit plajele din Lagos (in special Dona Ana cea mult laudata) pentru gradul de murdarie! Gasiti mai frumoase si salbatice(daca asta cautati) inspre vest spre Sagres.

La intors am venit prin Bruxelles unde nu am facut poze. Tinem minte 3 lucruri din capitala Belgiei: mirosul de ciocolata de peste tot, mii de feluri de bere (si ce bere) si o nesimtire crasa a chelnerilor fata de turisti.
Per total am dat 130 euro pe biletele de avion (fara bagaj de cala, fiecare a avut doar un troller de cabin luggage) si cazare pe airbnb dupa nevoie (intre 35 si mii de euro in functie de ce doriti).
Vara viitoare am reface circuitul ca nu am apucat sa testam apa de peste tot si cautam parteneri de calatorie. Dar traseul nu va mai trece prin Londra (ca am vazut si vrem altceva). 

joi, 7 iunie 2018

Primul proiect de DIY, am bricolat un fire pit- focar pentru ceaun

De cand cu mutatul la casa s-au schimbat cateva lucruri in viata noastra:
- stam incredibil de mult timp afara comparativ cu viata la bloc.
- aia cu bautul cafelei pe terasa e un mit - nu ai timp de asa ceva dimineata
- avand mai mult spatiu, unele din lucrurile de la apartament si-au gasit locul lor dar per total tot haos este. Daca va faceti iluzii ca o fire dezordonata se va ordona la casa doar pentru ca...atunci va rog sa reganditi afirmatia
- a trebuit sa invat sa fac multe. Am sapat, am cimentat, am folosit scule pe care nu le folosisem inainte si am ajuns la concluzia ca imi trebuie si mie la casa omului. Primul an la casa e secatuit major de investitii in scule de care habar nu aveai ca ai nevoie.

Asadar primul proiect (de fapt a inceput al doilea dar e primul terminat) este cel de loc de facut ceaunul. La inceput faceam focul pe un petec de pamant. De cand avem insa gazon ne e mila sa ardem iarba asa ca am facut ceva mai organizat.
Am inceput cu o cautare pe net dupa focar sau fire pit. Si am ajuns la varianta de a fi un pic ingropat si un pic iesit din pamant. Partea ingropata am facut-o din samota sau caramida refractara rezistenta la foc. Partea superioara e din caramaida plina normala.

Pasul 1. Asezati caramizile pe sol in forma dorita pentru a va face o idee de cum va arata. Ajustati forma dupa marimea ceaunului sau a plitelor de fonta pe care le vreti acolo. Noi am ales o forma rotunda pentru ca samota sa fie bine inchegata....sa fie intepenita una in alta. Cred insa ca o forma dreptunghiulara are cateva avantaje - e mai usor de aliniat, mai usor de calculat necesarul si mai usor de asezat. Dar are stabilitate mai mica si ocupa mai mult spatiu. Totusi fiind dreptunghiulara si ceaunul rotund va ramane o portiune descoperita pe unde puteti baga lemne pe foc ( la asta m-am gandit in timp ce fierbea primul ceaun).
E bine sa va faceti niste repere. Adica sa faceti un sfert de cerc dintr-un numar de caramizi, iar apoi sa respectati numarul si la restul cercului. De asemenea faceti cativa pasi inapoi pentru a ajusta forma.
In final desenati pe jos forma iesita ca sa stiti pe unde sapati.
Eu am ales sa pun samota si jos pe fundul ceaunului pentru a da stabilitate peretilor laterali si pentru a evita noroiul in zilele ploioase. Chiar daca nu a iesit perfect acoperit nu e problema, am considerat ca e ok pentru ca si apa de ploaie se poate scurge si nu balteste.

Pasul 2. Sapatul si asezatul samotei. Masurati inaltimea caramizii si inca o grosime. Aceea va fi adancimea de sapare. Nu foarte multe de zis si la aceasta etapa nu prea am sfaturi decat sa masurati des, eu am sapat prea mult intr-o parte de exemplu si a trebuit sa pun inapoi ceva pamant. De asemenea acolo unde peretii nu au fost drepti am bagat ceva pietre pentru ca samota sa nu se lase pe spate. Un boloboc nu strica la aceasta etapa. Am bagat pamant mocirlit in spatele samotei. Se poate folosi si mortar refractar dar nu am vrut sa ma complic avand in vedere ca rezistenta la mine era data tocmai de forma rotunda. Mortar refractar as fi folosit de asemenea prea putin si nu aveam ce face cu un sac de 5 kg.








Pasul 3. Grosimea suplimentara sapata va fi inca un rand de samota care se va aseza peste samota pusa "in picioare". Chiar daca raman spatii formate de unghiul de asezare acestea se pot umple cu pamant. Fiti atenti de asemenea ca samota pusa orizontal sa fie dreapta, nu inclinata spre exterior sau interior. Din nou bolobocul ajuta. Incercati sa asezati samota astfel incat partea superioara sa fie in linia cu gazonul/linia pamantului din jur. Cercul astfel obtinut devine o mini fundatie pentru zidul de deasupra. Eu am mai batut bine pamantul din spatele samotei pusa in picioare pentru ca sa nu se lase cu zidul de deasupra.
Pasul 4. Sculptarea caramizilor pentru constructia zidului. Aici e etapa cu mult praf. Eu am taiat cu un flex cu disc diamantat. Si a fost mult praf. Si multa rabdare e nevoie. Lasati un luft intre caramizi! Daca ar fi sa repet acest pas as folosi caramida cat mai mica. Sau as taia o caramida in 3! Astfel se obtina un cerc mai frumos si nu mai nevoie sa taiati atat!
IMPORTANT! In primul rand de caramida am lasat lufturi pentru ca sa intre aerul. In stanga si in dreapta exista niste spatii de aprox 10 cm intre 2 caramizi tocmai pentru a oxigena focul.

Pasul 5. Cimentarea. Aici experienta mi-a lipsit cu totul. Era prima data cand faceam ciment. Am folosit mortar gata preparat (sa nu ma complic cu nisip si ciment). A durat un pic pana m-am prins ce inseamna gros si ce e subtire. A durat de asemenea pana m-am prins cum sa apas pe caramida. Am improscat prea mult cimentul. Era mai frumos daca doar le lipeam intre ele si foloseam alt material pentru rosturi, insa la mine era pentru prima data cand faceam asa ceva. A doua oara sigur ar iesi mai bine. Si nu uitati sa lasati caramida in apa inainte de cimentare pentru ca ea sa nu fie calda si uscata (suge prea repede apa din ciment).

Ca si costuri am folosit:
30 samota - aprox 105 lei (3,5 lei bucata)
25 caramizi - aprox 50 lei (2,5 lei bucata)
o jumatate de sac de mortar (11,5 lei sacul).

Ca si timp - asezare cam 0,5 ore. Sapat si nivelat cam o ora. Asezat samota si fundul si primul rand orizontal aprox 2 ore. Taiat si potrivit caramizi aprox 4 ore. Cimentat o ora.

De ce am facut asta ?
- ca sa nu ard pamantul cu focul de ceaun
- pentru ca iarna pot sa fac un mini foc de tabara
- pentru ca toata caldura se concentreaza in acest furnal si ceaunul fierbe mult mai repede.
- pentru ca e rustic si arata bine in gradina.

Ce am gresit si la ce sa fiti atenti!
- forma nu e perfect rotunda - ar fi bine sa folositi ceva distantiere care sa va tina cele 4 puncte cardinale egal distantate
- e lasat intr-o parte - am sapat prea mult si apoi materialul de umplutura nu e la fel de compact
- e dificil sa nu ai spatii goale intre samote. de asemenea e dificil sa fie toate perfect drepte. Distantierele alea ar trebui sa ajute
- folositi caramida cat mai mica pentru a evita taierea. nu arata la fel de bine daca e taiata
- ar fi bine sa cimentezi ceva inainte ca sa sti cum faci amestecul si cat e nevoie intre caramizi.

Dar daca nu esti mega pretentios orice rezultat e specatculos, la noi toti au fost placut impresionat si defectele doar eu le-am vazut :)
Pofta buna!




marți, 24 aprilie 2018

Review la noua masina de spalat si uscatorul Electrolux



Mutandu-ne in casa noua am facut unele improspatari ale aparaturii de prin casa. Daca frigiderul l-am pastrat cu noi, nu acelasi lucru a fost valabil pentru plita, cuptor, hota, masina de spalat rufe si uscator. In aceasta postare discutam despre ultimele 2.

 



Dupa indelungi cautari, pricinuite si pe stricarea acum vreo 2 ani a vechii masini eram destul de convins asupra marcii. Am mai luat din nou la rand internetul sa ma conving asupra alegerii. Am ramas tot pe marca Electrolux intrucat oferea acea valoare pentru banii dati. Am cochetat o perioada cu sora mai bogata, AEG, dar in final nu am gasit suficiente argumente sa dau cateva sute de lei in plus doar pentru nume.

Criterii de alegere:
- familie normala cu 2 copii, murdarim des haine rezulta capacitate mare
- casa noua cu multi consumatori electrici rezulta eficienta energetica cat mai mare
- multe spalari rezulta uscator de capacitate egala cu masina de spalat.
- buget mediu, nu eram neaparat avid dupa varful de gama care vine cu toate noile gaselnite dar si cu un pret pe masura.

Am mai avut dar au iesit de pe lista:
- functie de aburi - mai intalnita pe gama veche, am renuntat la ea datorita faptului ca am folosi functia destul de rar si am inatampina probleme cu apa dura.
- motor clasic in locul celui cu magnet permanent/ inverter. Am explicat diferentele aici intre motorul clasic si cel fara perii. Dar nu am gasit niciunde diferenta dintre inverter si magnet permanent. Poate ne lamureste Electrolux Romania.
- kit de suprapunere insa ne-am dat seama ca e mai simplu sa le punem una langa alta.

Modelele alese sunt
EW8F228S - masina de spalat
EW8H458B - uscator

Ce am observat inca din start (dupa 1 luna de utilizare):

1. Desi are 8 kg capacitate masina, cele 8 kg sunt valabile doar pentru cateva programe (care oricum sunt cele mai uzual folosite).

2. Hainele chiar sunt cantarite la inceputul spalarii si esti atentionat cand ai supraincarcat...teoretic. Practic am umplut de cateva ori cuva si ma asteptam sa fiu atnetionat insa nu a fost asa. Nu prea ai cum sa bagi 8 kg in masina. E enorm ca si greutate si ca si nr de haine murdare. Noi separam coloratele de albe si negre, acum separam si blugii si in final e greu sa aduni 8 kg dintr-o singura categorie.

3. Are multe programe dedicate care le-am si folosit (am spalat blugi pe program de blugi, paturi pe program de paturi/plapume, si geci de primavara pe program de outdoor). In general se spune ca in final folosesti 2-3 programe- sa vedem cum va fi la noi.

4. Uscatorul are deschiderea usii invers comparativ cu toate pozele de prezentare. Nu gasesc niciunde in instructiuni cum se schimba deschideerea usii (din cate am vazut eu cu ochii mei cred ca se poate). Ma intereseaza sa le fac sa se deschida in oglinda pentru ca atunci cand scoti hainele din masina sa le bagi in uscator fara sa le mai ridici peste usa acestuia.

5. Programele dureaza enorm! Adica 4 ore pentru un ciclu de spalare mi se pare mult. Ce-i drept ii poti regla in 5 trepte gradul de murdarie al hainelor. Insa nu prea ne-am obisnuit ce inseamna cel mai murdar comparativ cu "3 linii din 5" de murdar. Mai experimentam. Fiecare liniuta mai scade 30-40 minute din program.

6. Nu ne place ca masina functioneaza doar pe niste temperaturi pre-setate. Adica la bumbac ai optiune de 90 de grade, iar urmatorul pas este de 60. Nu am libertatea de a seta 70 sau 80. Poate e doar un obicei mostenit de la vechea masina unde puteam face lucrul acesta si spalam des la 70 sau 80 (sa fie mai mult de 60 dar mai putin de 90 care ni se parea ca ar fi prea mult).

7. Masina are functie de amestecare a detergentului inainte de a fi introdus in cuva. Astfel in cuva intra direct spuma. Se intampla asta...chiar am urmarit. E mai eficient? Nu stiu ca nu imi raspund hainele cand le intreb :) Probabil ca da, cum zice reclama, dar e greu de verificat.

8. Spala bine? Teoretic orice masina spala. Ce inseamna bine e mai greu de spus. Rufele miros mai bine si au iesit niste pete incapatanate care nu au fost scoase timp de multe spalari de vechea masina. Chiar a fost o surpriza ca disparuse pata. Acum nu stim daca aceasta a disparut pentru ca fost spalata 4 ore in loc de 1.5, pentru ca a fost amestecat de dinainte detergentul sau pentru ca masina e "buna". Dar nu sunt inca un evanghelist convins ca sa predic "Spala mult mai bine si m-a dat pe spate". Spala si spala bine....comparativ e greu de facut un test pentru ca ar fi subiectiv. Iar pentru obiectivitate as avea nevoie de ceva analize de laborator si microscop :)

9. Adevarata revolutie a fost insa uscatorul. Am mai folosit uscator, clasic mai de demult (acum vreo 15 ani) si stiam ca hainele devin foarte pufoase. Insa ce s-a intamplat in 15 ani e WOW. Hainele ies extrem de moi din uscator, miros fenomenal (nu am pus servetele parfumate speciale) si nu ies sifonate.

10. Uscatorul are 3 grade de uscare: uscare pentru calcare, uscare de pus in dulap si uscare completa. Nu pricep uscarea de pus in dulap pentru ca hainele sunt inca un pic ude, ca atunci cand le iei de pe sarma toamna de la uscat si sunt reci dar parca si un pic umede. Aici nu sunt reci dar sunt un pic umede. Treapta de uscare completa e din disponibila doar la unele programe. Ceea ce iarasi e destul de frustrant. Desigur ca ar fi un raspuns oficial ca lana se strange daca e uscata complet, dar cati mai au haine de lana intr-o gospodarie din ziua de azi?

11. Aici chiar nu pricep diferentele dintre programe. Uscatorul are un senzor de umiditate. Cand acesta zice stop se opreste si uscarea (are un timp predefinit la inceputul programul dar acesta se schimba in functie de incarcatura si cum decurge uscarea...la noi pana acum a terminat cu cateva minute mai repede decat estimase initial).

12. Cantitatea de scame din filtru e impresionanta. Rufele nu mai ies scamosate si nici par nu ramane pe ele. Nu am facut poze dar am gasit o poza pe net (forma filtrului e diferita). Dar rezultatele sunt similare.
Aceste scame nu mai raman pe haine.

13. Uscatorul nu are nevoie de scurgere. Daca vrei poti sa ii faci scurgere cu masina impreuna, insa el aduna apa in recipientul unde ai pune detergentul in mod normal. Noi il golim dupa fiecare uscare insa teoretic incap in el 2 uscari de haine. Asta daca va ganditi ca nu aveti loc de uscator in casa. Il puteti pune in alta locatie, nu neaparat langa sau deasupra masinii de spalat. Are nevoie doar de o priza!

14. Spalat noaptea....la noi masina e pusa in baia de sus. Care e chiar langa dormitor. Desi stoarcerea nu o auzi, pompa de evacuare face un zgomot care il auzi. Se poate spala noaptea? La noi in casa nu. Daca ar fi in alta parte, posibil da.

15. Functia de spalare noaptea. Aici mi se pare o buba...Vechea masina avea programe care se opreau temporar inainte de a evacua apa si stoarce rufele. Trebuia sa ii dai continuare program. O numeau functie antisifonare. Teoretic si noua masina are functia de noapte insa ceea ce face este ca nu scoate apa (pentru a nu porni pompa si a face galagie). Daaar, rufele sunt invartite o data la fiecare minut o rotatie. Acel zgomot e destul pentru a trezi un copil. Daca ai functie de noapte atunci sa fie noapte! Este liniste completa si apoi auzi niste apa rostogolindu-se in cuva. Spargerea linistii e mai deranjanta decat un zgomot de fond continuu. Mai mult decat atat, odata cuplata functia programul nu mai e identic. Dupa ce ii dau "play" sau continuare program, masina va evacua apa si...atat! Pa stoarceri complete. Vrei sa iti refaci programul setat initial atunci setezi un nou program de stoarcere separat. Mi se pare contra-inutitiv. Fa masina sa nu stoarca - invarte rufele o data la ora eventual (desi e ok sa nu le invarta deloc) iar la reluare continua programul initial! Aceasta ar fi o functie de noapte corecta in viziunea mea.

Per total sunt multumit, zgomotul este mult diminuat. Curentul nu a luat-o razna (foarte rau) din cauza uscatorului iar hainele sunt mult mai moi si miros mult mai bine. Sunt sigur ca noi suntem prea mici pentru a initia o schimbare (vezi punctele 15, 10 si 6) dar poate ajung parerile si la inginerii de dezvoltare. O parere din piata nu stric.

Daca sunteti in dubii in a cumpara sau nu, cum functioneaza, etc va raspund cu mare placere la intrebari.









marți, 6 martie 2018

Cat de ieftin este cu adevarat sa utilizezi o masina electrica

Zilele acestea suntem tot mai bombardati de stiri cum ca dieselul e pe moarte, ca in Roma nu mai ai voie cu diesel, ca 38% din masinile vandute in februarie in europa au fost diesel (fata de o medie de 50).
Si cum, ca orice barbat, ma intereseaza subiectul am decis sa arunc un ochi asupra unei variante electrice pentru oras.
Haideti sa vedem DE CE am fost interesat de subiect (financiar vorbind) de o masina electrica:
- cost teoretic mai mic/km parcurs
- cost mult mai mic al reviziilor (nu ai fluide si filtre de schimbat in afara de lichid de racire si lichid de frana)
- costuri mult mai mici cu parcarea in timisoara (5 lei abonament anual la timparc pentru electrice si hibride)
- costuri mult mai mici sau inexistente cu impozitele
- cost zero cu taxa de inamatriculare (nu e nici un euro pentru ca e electric)

Dintre dezavantaje avem:
- cost mai mare de achizitie
- autonomie care realist vorbind e buna doar pentru oras si distante scurte (maxim 300 km)
- tehnologie inca noua care nu e stapanita complet (un defect la bateria de golf poate fi remediat doar in anumite locatii de electricieni specializati)
- aparent o durere de cap cu stressul incarcarilor dese.

Culmea e ca deja poti cumpara una si second, cele mai accesibile variante sunt renault Zoe sau e-golf, sau e-up.


1. Despre baterii, valoarea acestora si pretul de schimbare. 
Citeam un studiu in care se facea comparatia la baterii. Pentru ca, vedeti voi, nu toti producatorii iti si vand bateria. La unii platesti o chirie lunara, altii iti vand bateria, dar ca orice baterie are si ea o durata viata. Dupa care incepe sa nu mai "tina" la fel de bine. Sigur stiti sentimentul de la un telefon pe care l-ati incarcat de mai multe ori si dupa cativa ani va dati seama ca bateria nu mai e la fel de rezistenta ca inainte.
Si aici apare prima problema. Costul unei baterii este de cateva mii bune de euro. Conform VW pentru golf costul este unul inalt de 4 cifre, deci undeva in regiunea 8000-9000 euro. Garantia este in ani sau numar de km. Dar garantia acopera o scadere a capacitatii cu 20-30% in functie de producator. Doar ca....tu ca utilizator nu ai acces la aceasta informatie. Iar la VW daca ceri aceasta verificare si bateria inca este in limite normale ei bine...te costa. Daca a scazut sub limita acceptata atunci e obiectul garantiei si iti este reparata/schimbata.
De ce e importanta aceasta observatie? Pentru ca ea contribuie decisiv la pretul de revanzare. Daca masina in sine valoreaza 10000 euro dar o baterie costa 8000 oare cu cat mai vinzi tu masina? Sau o iei pentru toata viata?
In general garantia acopera 160 000-200 000 km sau o perioada de 7-8 ani. Procentul acceptat pentru ca o baterie sa fie declarata functionala este in general 70%. Pentru a simplifica calculele ce urmeaza presupunem o garantie de 200 000 km pentru 8 ani.

2. Despre pretul de achizitie. 
Luam pentru comparatie 2 modele. Golf si EGolf precum si Zoe si Clio (cel mai similar ca dimensiune si dotari). In Romania cel mai bine vandut electric in 2017 a fost BMW i3 insa acesta nu are un echivalent de aceeasi clasa in gama BMW.
Asadar un Egolf costa in medie 40 000 euro in functie de dotari. Un Golf normal costa intre 15 si 25 000 (scoatem hot hatchurile gen GTI sau GTD). Dar cu dotarile de egolf, golful normal ar costa undeva la 22.000 euro.
Un Zoe e in medie 33 000 euro, pe cand un clio e in medie 15 000 euro (intre 10 000 si 19 000 euro).
Ambele modele presupun cumpararea bateriei (la zoe pana acum aveai optiunea sa platesti 79 euro lunar si aveai bateria in leasing).
Deci avem o diferenta de 18 000 euro la Golf si o diferenta de 18 000 euro la Zoe.
Acum intervine statul, care iti acorda un tichet de aprox 10 000 euro la achizitia de electric daca mai casezi si o rabla. Presupunem ca ai rabla si nu mai dai banii pe ea pentru a simplifica calculele. Deci ai dat pe noua ta electrica cu 8 000 euro mai mult decat ai fi dat pe una normala (benzina sau diesel).

3. Si incepem sa scadem
Pentru a vedea PER TOTAL cu cat e mai ieftina o electica fata de o clasica am vazut ca electrica are din start de recuperat aprox 8000 euro. Tocmai pentru ca electrica pleaca cu acest dezavantaj, voi incerca sa vad daca o "ajut" oare poate recupera ea diferenta? Teoretic fiecare km parcurs inseamna o economie fata de masina clasica.
Luam ca facem 15 000 km pe an si tinem masina 5 ani. Ca sa o putem vinde cu bateriile inca functionale si realist vorbind e cam greu sa faci 15 000 km pe an cu o electica. Un ciclu de incarcare iti duce 300 km in conditii ideale. Dar asta inseamna ca afara nu e cald, nu e nici prea frig, nu folosesti clima si nu mergi cu faruri aprinse incontinuu. Dupa cum vedeti conditiile acestea ideale sunt chiar...ideale. Deci cam greu de atins. Dar sa presupunem pentru dragul calculului ca noi reusim.
Presupunem ca ducem si aducem copiii de la scoala/gradinita in Timisoara (de aici sunt si aici pot sa stiu concret distante). Zilnic avem aprox 12 km maxim cu un drum din acesta(presupunem ca traversam tot orasul) deci 24 in total. Inca aprox 10 km ne ia de unde lasam copiii pana la locul nostru de munca si inapoi dupa copiii. Deci avem 35 km pe zi. In weekend avem o medie de 25 km, (prieteni, piata, cumparaturi). Iata ca intr-o saptamana normala acoperim distanta de 225 km. Deci ne cam ajunge o incarcare teoretic (practic nu ne va ajunge pentru ca avem ambuteiaje, faruri aprinse, muzia si clima care sug din baterie). Daca scoala ar dura tot timpul anului si nu avem nici concedii cei 225 km inseamna 11 700 km anual. De aceea va spuneam ca cei 15 000 km sunt destul de greu de atins intr-o electrica. Sa vedem insa ca se poate- Stam in afara orasului, Dumbravita, Giroc, Mosnita, Utvin, etc. Brusc orice drum pana in oras si inapoi inseamna 30 km. Cu tot cu drumurile prin oras, scoli, servici, drumul zilnic inseamna 55km. Iar weekendul inseamna 45km zilnic, deci 365km saptamanal si un total de aproape 19 000 km anual. Dar avem si vacante si concedii si zile in care nu plecam de acasa in weekend deci spun eu ca total acceptabil sunt cei 15 000 km maxim anual.

3.1 Combustibil
Un kw costa intre 0,5 si 0,6 lei. Dar luam valoarea cea mai mica.
15 000 km anual/300 (o incarcare) = 50 de incarcari.
Capacitate baterie golf e 36 kw, capactiate baterie zoe e 40 kw. Deci 36kw *0.5 = 18 lei o incarcare.
18 lei o incarcare * 50 de incarcari =900 lei te costa curentul pe an pentru a face cei 15 000 km doar in conditii ideale (iti consumi total bateria in conditii ideale)

Un vehicol pe benzina/diesel in aceleasi conditii consuma intre 4 si 10 litri/100 km. Luam o medie de 7 l si un pret de combustibil de 5.2 lei. Deci 15 000 km inseamna 1050 l de combustibil
1050 *5.2 =5460 lei.

5460 benzina sau 900 curent. Avantaj anual electica =4560 lei, adica  970 euro.
In 5 ani inseamna 4850 euro economie.

3.2. Impozit
100 lei in medie pentru o masina pe benzina, 160 lei pentru una diesel. Media de 130 lei.
Impozit electica 0
In 5 ani inseamna 650 lei deci inca 140 euro (valori rotunjite)
Total avantaj electrica = 4990 euro

3.3 Revizii
Calculam o revizie la 15 000 km (pentru a simplifica) calculele si o estimam la 700 lei pentru o masina clasica. 5 revizii inseamna 3500 lei adica aprox 750 euro. Desigur ca aici spuneti ca o revizie e mai ieftina la benzina si la service particular (nu de marca). Dar masina e in garantie si costurile sunt rotunjite (un diesel poate ajunge cu costuri mai mari pe cand o benzinara e sub 700 lei).

Revizii Zoe inseamna schimb de filtru de polen, verificare lichide si doar la 120 000 km se schimba lichidele (frana si racire). Dar cum noi avem 15 000 km/an si tinem masina 5 ani nu ajungem la aceasta revizie. 55 euro e o revizie in medie anuala, deci 275 euro pentru cei 5 ani.
Avantaj electrica = 475 euro.
Avantaj total electrica = 5465 euro.

La capitolul asigurari nu cunosc diferentele. Dar de dragul artei putem calcula inca un avantaj de 75 euro la electrica (desi cred ca e muuult exagerat). In 5 ani inseamna 375 euro. Deci ajungem la un avantaj total de 5840 euro.

4. Costuri neasteptate
Multi poate ati observat ca eu am calculat la punctul 3.1 KW cu o valoare reala. Fanii electricelor imi vor spune ca o poti incarca in timp ce iti faci cumparaturile la lidl sau kaufland sau pe la alte puncte (sporadice) din oras. Daar vine si reversul medaliei. Statiile renovatio vor incepe sa taxeze incarcarile. Desi in toata lumea asta, mai toate parcarile publice ofera serviciul gratis sau pentru un cost derizoriu, iata ca in Romania un "plin" electric poate costa DUBLU fata de unul de benzina (care te duce de 4 ori mai mult).
http://0-100.hotnews.ro/2018/03/06/lovitura-pentru-masinile-electrice-in-romania-tarifarea-incarcarii-mai-costisitoare-decat-un-plin-de-carburant-fosil/
Redau si eu articolul in caz ca dispare mai tarziu:
Cele mai multe stații de încărcare pentru automobile electrice din România ofereau energie gratuit, pentru a încuraja adopția mașinilor electrice, dar posesorii acestor automobile au parte de o surpriză: tarifarea încărcării va fi mai costisitoare decât cumpărarea de benzină sau motorină, pentru aceeași distanță de parcurs. Cea mai importantă rețea națională de încărcare începe taxarea în 19 Martie 2018, la circa doi ani distanță de la montarea primelor stații în România.
Planul tarifar este redat integral mai jos, iar niște calcule simple arată că încărcarea de la 0 la 100% a unui BMW i3 sau Volkswagen e-Golf la 50 kW (cea mai puternică priză disponibilă în România, care încarcă o astfel de mașină în circa 45 de minute) va costa circa 70 Lei (abonament Start), sumă cu care poate fi parcursă o distanță de 130-230 km (în funcție de condițiile meteo și de configurația traseului).
În cazul abonamentului Entry costul pentru o astfel de încărcare va fi de 40 Lei (dar există și un cost fix lunar de 99 Lei, indiferent de numărul de încărcări), iar în cazul abonamentului Fast o încărcare va costa 18 Lei (dar și alți 220 Lei/lună, cost fix, indiferent de numărul de încărcări).

Cu alte cuvinte, pentru mașinile care se pot încărca cu maximul de curent pe care îl poate livra stația, costul unei încărcări va fi cuprins între 18 Lei și 70 Lei, în funcție de tipul de abonament. Costul cel mai bun presupune însă și un abonament în valoare fixă de 220 Lei/lună, încheiat pe minimum 12 luni, sumă ce echivalează un plin de benzină sau motorină la o mașină de clasă B sau C.
Pe scurt, parcurgerea unei distanțe de 200 km (în medie) cu un Volkswagen e-Golf sau BMW i3 va costa 70 Lei, fără alte obligații contractuale, abonamente sau taxe.
Cu aceeași sumă pot fi cumpărați 12-13 litri de benzină sau motorină – cantitate suficientă pentru a parcurge 200 km în regim mixt sau extraurban cu orice mașină care folosește combustibil fosil și are performanțe dinamice comparabile.
Modul de taxare gândit de cea mai importantă rețea națională de încărcare complică lucurile pentru posesorii de mașini electrice, în loc să le simplifice: un lanț de benzinării nu-ți percepe un abonament lunar de 99 Lei sau 220 Lei pentru a putea cumpăra benzină sau motorină la un preț mai mic față de clienții fără abonament. În plus alimentarea unei mașini cu combustibil extras din petrol durează 5 minute și asigură o autonomie de 400-800 km, de 2-4 ori mai mare decât a unei mașini electrice oarecare. Deci un plus de confort în utilizare.
Toate aceste detalii pun clientul de automobil electric în situația de a regreta alegerea făcută pentru că oricât de previzibilă era taxarea încărcărilor, foarte puțini utilizatori și-ar fi imaginat că va fi mai costisitor prețul per kilometru parcurs cu o mașină electrică decât cu oricare altă mașină.
Mai mult, ca achiziție, automobilul electric este mai scump sau la paritate cu un model diesel sau pe benzină echivalent, se încarcă greu (chiar și 45 de minute, cel mai rapid cu putință, este de aproape 10 ori mai lent decât umplerea unui rezervor cu combustibil fosil), autonomia are de suferit dramatic iarna, iar distanța ce poate fi parcursă cu o încărcare este de 2-4 ori mai mică.
Paradoxal, plinul de curent de 70 Lei, liber de contract, cerut în rețeaua Renovatio e-charge, este dublu față de cât taxează benzinăria OMV pentru un plin de curent (adică 1 Leu/kWh, ceea ce la un BMW i3 sau Volkswagen e-Golf înseamnă sub 35 Lei pentru o încărcare completă; serviciu de încărcare gratuit pentru cine folosește spălătoria). Totodată, tarifele cerute de Renovatio e-charge sunt de 6-7 ori mai mari față de costul încărcării acasă a unei mașini electrice. Aceste variații uriașe arată cât de necoaptă este încă piața de servicii pentru încărcarea mașinilor electrice. Revenind la exemplul cu benzinăriile, nu vei găsi nicăieri în România un litru de benzină care să coste 5,4 Lei într-o benzinărie și 10,8 Lei în altă benzinărie. Diferențe și variații există între mărci/rețele și chiar între stațiile din aceeași rețea, dar totuși pe o plajă mult mai redusă.
„Renovatio, prin divizia de mobilitate electrică, a realizat prima rețea publica bazată pe soluții de încărcare rapidă din România. Rețeaua are în prezent 61 de puncte de încărcare în peste 30 de locații, asigurând astfel mobilitatea electrică în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează țara noastră”, spune compania, pe site-ul propriu.
Dacă acest sistem de taxare pentru mașini electrice se va generaliza la nivel național, urmând și ca alți furnizori să adopte aceleași niveluri de preț, clienții de mașini electrice vor fi „condamnați” să le încarce doar acasă și să le folosească doar în oraș. Orice încărcare la o stație cu plată (la costurile de mai sus) și orice ieșire din oraș ar fi total nerentabilă în comparație cu utilizarea unei mașini diesel sau pe benzină. Mai mult, cei care ar fi luat în calcul achiziția unei mașini electrice vor fi și mai circumspecți în condițiile de cost date.
Pentru cei câteva sute de clienți din România care au ales până acum o mașină electrică nouă sau second hand lovitura a venit fix de unde nu se așteptau, din partea rețelei naționale de încărcarcare care promitea cel mai mult. Și, culmea, alimentarea unei mașini electrice la o benzinărie tradițională costă la jumătate (în unele benzinării încărcarea fiind chiar gratuită) față de costul din rețeaua creată special pentru automobile electrice.
Costurile de încărcare anunțate pentru România copiază modelul și valorile întâlnite în alte rețele din Europa, cum ar fi aceasta.
Pentru a face calcule singuri, cifrele relevante la momentul publicării acestui articol sunt următoarele:
  • 0,5 Lei/kW este costul mediu al energiei electrice în România.
  • 35 kWh este capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice compacte.
  • 45 minute este timpul de încărcare în regim rapid pentru o mașină electrică capabilă de Fast Charge.
  • 5,4 Lei costă un litru de benzină sau motorină.
  • 50 litri este capacitatea medie a unui rezervor la o mașină diesel sau pe benzină.
  • 5 minute durează în medie alimentarea cu carburant fosil.


Desigur ca nu sunteti obligati sa folositi aceste statii si puteti incarca acasa. Dar daca stati la bloc si nu ati parcat sub geam, sau locuiti la etajul 7 al unui bloc? Ei bine atunci totul devine romanesc cu cabluri lasate sa atarne de la geamuri ca pe vremea comunismului cand mai incarcai bateria la redresor. 

Ar mai fi cateva taxe pe care le evti (gen parcari, taxe de pod sau de autostrada uneori) insa la autostrada ajungi greu si mergi putin (ai autonomie de 300 km), iar mai apoi si daca luam in calcul costul cu combustibilul zero asta tot inseamna 200 euro/an si in 5 ani inseamna 1000 euro. Ar aduce totalul economiei la 6840 euro in 5 ani. O economie calculata si asa extrem de fortat in favoarea electricei. 

Eu personal nu sunt deloc convins de latura costurilor. Apoi mai ai si timpul de incarcare. Si autonomia redusa...si durerea de cap la revanzare (oare mai tine bateria, nu mai tine). Prefer sa imi iau un golf normal pe care il "incarc" in 5 minute la orice benzinarie si care ma duce 800-1000 km cu o incarcare chiar si in creierii muntilor unde poate sa fie si frig si cald ca benzina din rezervor nu sufera. Cat despre poluare...ei bine CO2 produs pentru a produce curentul se pare ca este uitat pe parcurs in orice calcul...probabil fiindca nu exista o evidenta clara.

Ca si concluzie:
- o electrica e viitorul dar viitorul inca nu a ajuns
- o electrica incepe sa fie mai ieftina decat o "clasica" dupa minim 6-7 de exploatare - dar atunci vine costul bateriei. Asadar nu considerentul economie ar trebui sa fie principalul imbold pentru cumparare.
- Luati electrice cu optiunea de fast charge. O electrica la priza se incarca in 10 ore, la o priza accelerata (11-22kw) inseamna 4-6 ore, pe cand fast charge de 55kw inseamna doar o ora pentru un plin. Daca tot iesiti cu ea din oras si aveti de ales este modalitatea cea mai rapida.

In Timisoara sunt puncte de incarcare in 2 locatii Kaufland, 2 Locatii Lidl, cateva parcari si restaurante, vreo 10 in total. Dar unele sunt renovatio (kaufland) si nu mai sunt gratis. Mai ar fi retelele OMV dar nu toate au asa ceva. Inca trebuie dezvoltata infrastructura pentru a fi cu adevarat lipsita de griji o calatorie cu o electrica.





joi, 1 martie 2018

Incepe sa mi se faca sila de Ryanair

Acum ceva timp eram bucuros ca au venit. Intre timp am zburat de cateva ori cu ei si in afara de pretul meu nu pot sa spun ca am fost multumit pe deplin de ceva.
Au o politica extrem de agresiva. A fost singura companie care mi-a masurat bagajul desi era clar ca era un troller foarte mic. E singura companie in care m-am simtit exact ca in autobuzele comuniste care fac legatura intre sate.
Au pornit cu rute ieftine la 3-4 euro care nu s-au mai vazut de atunci. Acum un Timisoara Bucuresti este in medie 15 euro. Nu o data biletul luat pentru saptamana viitoare a costat mai putin pe Tarom decat pe Ryanair. Si la Tarom ai si bagaj de cala, loc asigurat si mancare.
Acum dupa "circumstante economice" au anulat baza din Timisoara. Aparent incarcarea era sub standardele lor (din anumite surse ei trebuie sa zboare cu minim 72% din avion plin pentru a-si recupera costurile). Momentul a venit cum nu se poate mai prost pentru ca aveam deja luate bilete pentru 6 pesoane pe ruta Timisoara- Londra- Faro- Bruxelles- Timisoara.
Am imbinat calatoria la mare cu cateva zile in Londra iar in final ne intoarcem prin Bruxelles ca pe acolo era mai ieftin.
Dar vine anuntul ca inchid baza din Timisoara si intru in legatura cu ei. Verific ca am aceleasi zboruri la aproximativ aceleasi ore din Bucuresti si imi zic ca e ok, doar ca se adauga si ruta Timisoara Bucuresti. ORICE companie normala din lumea asta ar fi dat si segmentul de Timisoara Bucuresti pentru ca au anulat zborurile din Timisoara. Nu si Ryanair. Ei au fost extrem de inflexibili si chiar a trebuit sa insist pentru Bucuresti pentru ca ei doreau rerutare pe Budapesta (ca e mai aproape geografic de timisoara).
Nu a contat ca ne-au dat planurile peste cap, ca am mai cheltuit inca 160 euro cu zboruile celor 6 din Timisoara in Bucuresti si inapoi. Si ca au adaugat cateva ore bune calatoriei noastre. Chiar pentru ei nu conteaza. Dar deja incepe sa mi se faca sila de atitudinea asta de : daca nu faci cum vreau eu nu mai faci deloc. Este execrabil cum se comporta.
Astazi imi vine din nou email ca zborul meu de londra si inapoi din bruxelles se anuleaza ( de data asta din Bucuresti). Jale si panica...de data asta nu mai avem alternativa si mai cumparsem si Timisoara bucuresti deja. Ori ma asteptam sa nu imi dea inapoi banii cheltuiti pe legatura asta ca doar nu m-au somat ei sa imi iau Timisoara Bucuresti si retur cu avionul.
Mai astept din nou 15 minute sa vorbesc cu customer care (orice companie care se respecta are un nr de telefon unde poti suna, are si asta dar pe bani, ca nah, oamenii disperati platesc sau nu sunt atenti si ei mai pot scoate un profit). Acum imi spune sa ignor emailul, ca e o greseala! Dar timpul si nervii cine mi-i plateste Ryanair? Oboseala copiilor ca voi anulati rute cine mi-o plateste?
Este prima si ultima data cand imi iau concedii cu Ryanair! Si Wizz este low cost dar este cu cel putin 2 clase peste Ryanair!