miercuri, 15 februarie 2017

Atentie la "Biletele gratis Ryanair"

Ieri am atentionat 2 prietene de pe facebook cu privire la "am castigat 2 bilete gratis de la Ryanair".
Amandoua postasera poza cu o carte de imbarcare care arata asa:
E destul de clar ca nu e o carte de imbarcare Ryanair pentru ca:

- Ne arata zborul QF444. Codul de "zboruri" Ryanair incepe cu FR- orice zbor e format din FR cifra cifra cifra. O cautare pe google ne arata QF - Qantas Australia. Mai mult decat atat zborul QF444 - chiar exista - intre Melbourne si Sydney - adica tot in Australia
- Locul 4K. Ryanair foloseste doar aeronave Boeing 737 in configuratie de 3 pe rand - 3 in stanga culoarului, 3 in dreapta. Adica ABC si DEF. Locul 4k exista deobicei in aeronave Widebody, cu 2 culoare. Dar in cazul Ryanair locul 4 k ar fi undeva deasupra motorului pe aripa dreapta,
-From IRELAND. Nu exista aeroport Ireland si nici cod IRE. In Irlanda exista un aerodrom in Limerick care are codul EIRE - dar acesta e doar un aerodrom cu pista de pamant
- FF GOLD ONEWORLD ... FF vine de la Frequent Flyer - adica acel program prin care aduni mile si la un catralion de mile adunate ajungi sa beneficiezi de un zbor gratuit. Ryanair nu are asa ceva. OneWorld e o alianta de mai multe companii aeriene. In lume mai exista Star Alliance si Sky Team. Ryanair nu face parte din nici o alianta si nu vei primi nici mile.
- Una din prietene venea cu titlul ca Ryanair da 2 bilete cu ocazia implinirii varstei de 35 de ani. Ryanair e infintata in 1984 deci anul acesta face 33. Cea de-a doua venea cu titlul ca aceeasi companie face 80 de ani.
- o consultare a paginii de twitter Ryanair aduce mesajul:


Bine bine, dar de ce ne agitam? Care e pericolul
In cele mai dese cazuri schemele de genul acesta sunt folosite pentru a aduna adrese de email. Acestea sunt grupate si pot fi vandute unor firme de marketing care cauta metode de a-si creste baza de date. 

In cazul un pic mai grav ati dat click pe un link care va cerea sa legati contul de facebook de pagina "fake Ryanair" sau de promotie si ati bagat acolo un user de facebook si o parola. Dar nu ati legat nimic ci doar le-ati scris lor userul si parola de la facebook. Nu ati avut prieteni care v-au trimis mesaje porno sau au dat link pe pagina lor la asa ceva? Si ce e rau in asta? Dai click pe link si acolo se impute treaba, iti instaleaza un mini programel in calculatorul tau care poate ajunge sa iti monitorizeze ce tastezi - inclusiv pinuri de la banca, parole sau coduri de acces. 

In cazul cel mai grav iti cer si ceva bani. (aici nu e cazul). Dar a circulat in iarna o serie de reclame la bijuteriile Pandora la niste preturi incredibile. Doar ca dadeai comanda, dadeai cu cardul si dat ramanea. Nu vedeai nici bijuteriile nici banii, pentru ca firmele nu existau. 

ps. Chestia asta cu Ryanair e la fel ca aia cu Facebook doneaza 10 centi pentru fiecare like pentru copilul bolnav de "se completeaza cu boala in cauza si se pune poza unui copil". Facebook nu doneaza asa, nu doneaza pentru share si nici nu va face asta curand. Dand like acolo ati dat like unei pagini de facebook care in viitor isi poate schimba numele in altceva avand deja o baza de date de mii sau zeci de mii de likes. Si tu ai dat like la bietul copil dar peste 6 luni vezi ca acel copil e un magazin online de lenjerie din Taiwan. 
Deschideti ochii, ca altfel va deschid altii buzunarele! 


Niciun comentariu: