vineri, 26 decembrie 2014

Este criza moartea brandurilor ?

Imi aduc aminte ca prin anii 90 erau foarte la moda jocurile de tip Bingo (toate televizate), magazinele de haine second hand dar si "racolatori" profesionisti care te luau de pe strada si te faceau vedeta peste noapte. Desigur contra unei taxe de intrare de un milion pe atunci. Zilele trecute am fost racolat din nou. Chipurile pentru chipul fetei, care ar putea face reclama la multe produse, sedinte foto, bani, masini, de toate. Dar taxa de inscriere este de 85 ron pe an. Atunci m-a izbit postarea asta pe blog.
Prin 97 Romania avea o inflatie de Viagra se simtea geloasa. Si atunci erau la moda aceleasi Bingo ca si acum (acum au pornit vreo 3 dar a ramas doar 1). Acum insa pare-se ca lumea nu o mai "musca" la fel de rapid. De magazinele de haine second ce sa mai zic, avem chiar si un brand de haine second, cu capacitatea de a inchiria spatiu scump in centre comerciale chiar! Si din nou apar "oportunitati" de imbogatire peste noapte la tot pasul.
O alta caracteristica a acestei perioade este asimilarea unei caracteristici cu produsul in sine. Orice telefon e un smartphone, de la 200 ron la 5000 ron. Teoretic ambele fac in mare acelasi lucru. Orice masina merge pe 4 roti si are un motor, orice ulei de floarea soarelui e uns si ajuta la prajire. Dar oare se mai cauta brand-ul ca si garantie a calitatii? Senzatia mea e ca nu! Parca nu iti vine sa dai 2000 ron pe un Samsung Galaxy S5 cand iti poti lua un Allview sau Prestigio cu procesor similar, display la fel de mare si Android pe el, pentru un sfert din bani.
Cuplati asta cu dorinta de imbogatire rapida si avem un sector de productie care foloseste subansamble care au o anumita caracteristica dar fara un brand care sa ii dea garantia calitatii. Orice mobila se face cu usi amortizate, dar poti obtine efectul cu 2 balamale de 60 de bani si un amortizor piston de 1 leu. 2,2 ron per usa. Acelasi efect poate fi obtinut si cu 2 balamale cu inchidere amortizata integrata la 22 ron per usa. Ce credeti ca alege tamplarul ? Tu clientul ai cerut usi amortizate, nu ai zis si cum! Oare subansamblele din telefoanele ieftine au aceleasi calitati ca si cele din telefoanele mai scumpe ? Sau cele scumpe au si ele subansamble ieftine dar se vand scump ca au un brand ? Dificil de spus, imposibil de pus punctul pe i. E o politica de la caz la caz.
Certe sunt 2 concluzii:
1. Brandul vinde scump si uneori dai banii doar pe brand, componentele sunt tot "ieftine". Dar un brand care se resepecta are acoperita o parte din diferenta de pret prin garantarea calitatii, cercetare, dezvoltare si avans tehnologic. Imi place sa cred ca daca dau un ban in plus pe brand nu platesc doar imaginea extra!
2. In vreme de criza cauti ulei de gatit nu Unisol sau Bunica (alegerea numelor e pur intamplatoare). Asta pentru multe produse si in general cele de larg consum. Dar atentie, pentru un producator industrial subansamblele ca si componente sunt tot de larg consum chiar daca produsul finit este unul de folosinta indelungata.

Ce face diferenta? Accesul la informatie! Studii de specialitate. recenzii. Review-uri obiective si nu platite. 

joi, 11 decembrie 2014

De ce este mai ieftina mobila in serie decat cea la comanda ?

Pentru putini mai e un secret ca lucrez in domeniul accesoriilor de mobila. Cel mai des in domeniul acesta ma lovesc de urmatoarele neajunsuri:

- lipsa informarii din partea consumatorului final (si pana la un anumit punct nici nu prea are de unde sa se informeze)
-lipsa informarii din partea producatorului de mobila (pei doar suntem romani si le stim pe toate. Nu toti sunt la fel dar cei ce sunt nu recunosc)
- lipsa puterii de cumparare, dar asta e legata de primele 2 puncte. Exista lucruri de calitate pe care le poti cumpara si cu bani mai putini decat pretul cocainei.
Articolul de mai jos a fost scris acum 2 ani dar inca e de actualitate. Asa incepe o serie de articole despre mobila si ce sa urmariti cand cautati sa cumparati mobila.
Marea dilema a clientului de mobila! De ce e mai ieftin in magazin decat cea la comanda ? Voi incerca sa raspund transparent pentru o buna intelegere a acestei probleme.
Exista o serie de factori logici pentru aceste diferente.

  1.   Un proiect- o mobila, un proiect – sute de mobile! Orice mobilier are nevoie de o faza de proiectare. Un proiectant si programul de calculator pe care il foloseste trebuiesc platiti. Insa un proiect poate fi transformat in mobilier de un infinit de ori. Dar acest lucru se intampla doar la mobilierul in serie! Pentru mobila la comanda proiectantul “are de lucru” la fiecare proiect. Exista cazuri in care un mobilist la comanda are angajati chiar mai multi proiectanti decat un producator in serie! Implicit costurile cu mobila la comanda sunt mai mari.
Luand un exemplu in care un proiect „costa” 10 euro (o fractiune din salariul proiectantului + o fractiune din costul programului de proiectare). Acesti 10 euro se vor regasi in costul mobilei la comanda. Dar daca produc acest proiect de 1000 de ori ? Atunci costul transmis unei garnituri de mobila este de 10 euro/ 1000 garnituri = 1 eurocent, sau 0,01 euro. 45 de lei versus 4,5 bani.

  2.  Optimizare si culori
Mobila din PAL melaminat vine debitata (taiata) din placi de PAL. Acestea se produc la dimensiuni standard. Idealul ar fi ca toata placa de PAL sa se consume. In realitate insa exista pierderi. Un mobilist in serie produce la foc continuu cateva modele de mobilier. Exista mari sanse ca resturile de la un proiect sa fie valorificate la alte proiecte. Mai mult decat atat, in faza de proiectare se tine cont de acest aspect. O serie de dimensiuni ale mobilierului finit sunt date tocmai pentru a “incapea mai bine in coala de PAL”. Astfel se elimina resturile. Din acest motiv, o usa de la un corp poate avea la fel de bine dimensiunea lateralei sau o laterala de dulap este identica cu un tavan sau fund (duc extrapolarea la absurd pentru a o intelege toata lumea).
Intrebare fireasca: de ce nu poate face un mobilist la comanda acelasi lucru?
Raspuns: Pentru ca acesta lucreaza cu sute de culori (dupa preferintele clientilor) pe cand mobilistul in serie nu lucreaza cu mai mult de 10 culori de PAL. Exista sansa ca un rest de culoare folosit de un mobilist la comanda sa nu poata fi folosit decat peste cateva luni sau chiar ani. Insa mobilistul la comanda a platit de mult placa de PAL! Cat despre „tinutul cont de dimensiuni pentru a incapea in placa de PAL” – e mobila la comanda. Atunci cand „croiesc” mobila dupa un spatiu nu mai e loc de optimizare a dimensiunilor. De asemenea exista posibilitatea ca pentru o mica bucata de material sa consumam nu una ci doua placi de PAL. Si iata cum ne-am trezit cu un rest de aproape o placa de PAL. Nu mai trebuie sa spun ca placile de PAL se vand la bucata nu la centimetru patrat!
Resturi = pierdere= consum=pret mai mare

3.    Echipamentele folosite
O masina din 1990 consuma mai mult decat una din 2014. E o regula stiuta de toti. La fel se intampla si cu aparatele electrocasnice dar si cu echipamentele de tamplarie. Cele mai noi costa mai mult si nu si le permit decat cei mari! Adica mobilistii in serie. Si din nou au un consum mai mic. Daca luam in calcul si principiul contabil de amortizare a utilajului      ( impart valoarea acestuia la un numar de zile medii de folosinta) calculul devine interesant din nou.
Avem un utilaj care costa 10 000 euro. Dorim sa il amortizam in 1000 zile. Adica amortizam cate 10 euro pe zi. Acel utilaj poate produce 2 garnituri de mobila pe zi (la un mobilist la comanda) sau 100 daca produce in serie. Comparam din nou 5 euro/ garnitura cu 1 eurocent/ garnitura. Acelasi un eurocent!
De multe ori mobilistii la comanda nu isi permit echipamente profesionale si ajung sa achzitioneze scule mai putin profesionale. Mai ieftine dar cu o durata de viata mai mica. Daca stam sa facem comparatia insa ajungem din nou la un cost mai mic/zi pentru mobilistul in serie!

4.    Productia in sine
Procesul de productie este mult diferit. Producatorii in serie lucreaza pe linii automatizate cu CNC-uri.  CNC-ul este un mini robot care odata programat stie sa prelucreze materialul mai repede si mai exact decat un om. Astfel o linie de productie arata cam asa: placile de PAL vin stivuite pe un palet, sunt taiate deodata pentru ca circularele mari si eficiente pot taia mai multe placi deodata. Placile sunt ridicate cu ventuze spre linia de CNC-uri unde sufera prelucrarile tehnologice. Apoi se aplica cantul si in final se ambaleaza in carton.
In comparatie, un mobilist la comanda:
2 oameni taie cate o coala de PAL odata. Timpul necesar pentru taierea a 10 coli este de 2 –4 ore. Aceleasi coli pe un circular in pachet, automatizat dureaza aproximativ 5 minute. Dar mobilistul la comanda lucreaza mai incet pentru a evita greselile: pentru el fiecare placa e diferita! Doar e mobila la comanda!
Apoi cantuieste la fel bucatile de PAL si trece la etapa urmatoare. Gaurirea si prelucrarea se fac manual, din nou mai incet, ca sa evite greselile. Apoi mobila se asambleaza de proba in atelier.  Un mobilist la comanda de dimensiune mica –medie produce 2 garnituri de mobila in medie in 1 zi. Un mobilist in serie produce 1000 de corpuri adica aproximativ 200 de garnituri pe zi!

5.  Specializare si servicii auxiliare
Henry Ford spunea: „clientii pot cere orice culoare pentru masina Ford Model T atata timp cat culoarea ceruta este negru”. In serie inseamna tocmai asta: In serie! Daca am un spatiu de 2 m si mobilistul nu are decat corpuri de 900 mm, pot folosi 2 astfel de corpuri. Ne ramane un gol de 200 mm. La comanda in acel spatiu mai pot include si un cos jolly de exemplu (150 mm). Dar e La comanda!
Revenind la procesul de fabricatie. Povestea noastra s-a terminat cand mobilistul in serie impacheta bucatile de mobila in carton si le trimitea spre magazine. Mobilistul la comanda insa asamba mobila in atelier, o incarca in masina si o livra la client, unde o si monta. Deci implicit costuri suplimentare. Pentru mobilistul in serie costurile s-au oprit in magazin. De aici vine clientul si isi ia marfa acasa. Mai nou, unii mobilisti o si transporta acasa. Dar montajul se face doar contra cost sau cade in sarcina clientului. Acelasi lucru se poate spune despre schimbarea unor culori sau accesorii folosite. Din 2 usi nu vom putea face 2 sertare sau invers. La mobilistul la comanda insa acest lucru este posibil, procesul de proiectare facandu-se impreuna cu clientul.
  6.  Materiale folosite
Luati in mana prima ruleta care va iese in cale. Masurati grosimea materialului din mobilierul la comanda – 18 mm. Aceasta este grosimea standard folosita de mobilistii la comanda. Cei in serie insa folosesc material de grosime 16 mm – tocmai pentru a reduce costurile. Materialul de 16 mm este identic ca aspect insa in timp el nu va rezista la fel ca un material mai gros. De asemenea PAL-ul distribuit mobilistilor in serie este produs special pentru acestia si doar o fata este colorata. Spatele este de culoare alba de multe ori (albul este mai ieftin decat culoarea). Fetele de usi, spatele sertarelor, usilor de dulap vor fi de cele mai multe ori albe pe spate!
Daca tot ati mers pana intr-un magazin care comercializeaza mobila in serie va rugam sa cautati si bucatarii cu sertare metalice cu laterale duble, compartimentate, si amortizate. Nu prea veti gasi! Acest sertar desi nu costa o avere, nu este folosit in serie pentru ca este de 10 ori mai scump decat o glisiera pe role cu mecanism auxiliar de amortizare. Pentru mobilistii la comanda insa aceste sertare sunt aproape un standard cand vine vorba de bucatarii. La comanda si de calitate! 
7.  Negocierea Pentru ca v-am pus pe drumuri, va rog sa intrati si in prima reprezentanta auto care va iese in cale. Consultati pretul expus pentru primul model gasit. Spuneti ca o vreti acolo pe loc si platiti cash! Pretul va mai scadea cu cateva procente! Apoi spuneti ca doriti 100 de bucati pentru un parc auto. Oare cat va mai scadea pretul?
Acelasi lucru se intampla cu furnizorii de materiale pentru mobila. Un distribuitor de PAL oferta un pret pentru o placa si un alt pret unitar pentru un vagon de placi de PAL! La fel se intampla si cu balamalele, glisierele, manerele sau orice alta componenta. Economiile pot ajunge chiar la 50% comparand situatiile la unele repere. In medie insa doar la PAL se economisesc aproximativ 30%.
Aceste 7 capitole sunt doar un inceput simplu si clar in acest moment. Sunt sigur ca motivele pentru care mobila de serie este mai ieftina sunt mult mai multe.
Sa fiu inteles: nu critic nici mobila de serie nici cea la comanda. Compar o mobila mai accesibila la pret dar cu conditia „o iei asa cum este” cu una care costa mai mult dar este croita dupa nevoile si gusturile noastre.
Daca aveti intrebari sau alte motive pentru diferente, nelamuriri sau corecturi in legatura cu ceea ce am scris, va rog sa mi le semnalati! Schimbam pareri ! 

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Moto(a)r(e) sa aiba...si avem o pasiune

Una, doua, de fapt trei.
Fotografia incepe sa fie pasiune. Dar o fotografie combinata cu alta pasiune e pasiune la patrat.
Asadar sa purcedem.
Avem 2 obiective noi pe mana. Ale mele, Si un semi eveniment automobilistic la 50 de metri in fata blocului. Se ia una bucata copil si se scoate la aer....de cauciuc ars.
Fiind vorba de un eveniment de indemanare am avut parte in mare parte de masini demne de remat. Fara esapamente si cu piloti pusi pe impresionat domnisoare nu cronometre. Cu cateva exceptii bineinteles, exceptii care au ajuns in pozele mele.













Cica se poarta combinatia de femei fatele si masini la fel de fatale. Aici au fost femei si masini. Nereusita combinatia. Dar un test interesant pentru focusul meu.
Mai jos inca ceva poze care mi-au atras atentia. Oricum o rata de stergere fenomenala, din 2,5 GB am ramas cu 800 mega. Unghiuri interesante dar cine doreste sa se uite la o coaja cum se inclina pe o roata?


Apoi mare eveniment mare.....pe un aeroport timisoara saracit de o buna parte din cursele de linie se intampla ceva. Vine un Widebody, un A300, un mastodont al cerului. Incarcat cu vacute.
Cautam ore, zile cand vine. Aflu la timp si hai in camp! Spotting ca in vremurile bune. Pe un camp atins de umbra toamnei se aduna 4 masini in mijlocul nicaieriului. Stiti voi, dupa Ladracunpraznic faci stanga. eeeh, dar si pista de aterizare e la cateva sute de metri. Putine sute.
In asteptare veghem cerul brazdat de linii albe. Contrails se numesc si un cunoscator iti poate identifica cu ochiul liber compania si avionul care taie cerul in doua. De exemplu Airbus A380 de la Emirates.
Apoi vine si uriasul nostru. Trenul jos, flapsurile la maxim, motoarele la turatie mica...inca.

Dar pierde altitudine...normal, vine la aterizare. Baga putere in motoare. Si ce motoare, eu incap in picioare in el. Si uite cum un crop schimba poza. Multumesc de pont Sandu...incadrarea schimba totul.

Trece pe deasupra mea si tureaza. Pamantul se scutura. Zeci sau sute de tone au trecut pe deasupra capului. This is spotting. Inima bate cu putere...am prins poza ? cum e?
si a trecut.



De dragul vremurilor de demult mai stam la o poveste o ora sa asteptam si wizzul. Care vine cu o surpriza, un inel la motorul din dreapta schimbat. Aflam apoi ca a lovit prin ciopartire un pasaroi la o decolare la cluj acum o saptamana. Motorul a supravietuit cu mici piese schimbate. Pasarea s-a reciclat in milioane de piese mai mici.


Ladies and Gents....Motoare de Moiembrie.

marți, 25 noiembrie 2014



Cum sa alegi un scaun de masina pentru copil

Cred ca informatia e cheia succesului. In general sunt foarte atent atunci cand fac o cumparatura si o cumparatura de valoare mare nu o fac din impuls. Scaunul de masina e o astfel de cumparatura.
Nu cred in scaune luate din supermarket din simplul motiv ca sunt o marfa mediocra. Nu cred in scaune sub un anumit pret pentru ca stiu ce materiale contine un scaun de calitate, iar suma materialelor face mai mult decat oferta speciala.
Voi concepe articolul cu intrebari simple dar foooarte uzuale.
1. Chiar e nevoie de un scaun special?


Copilul din plan apropiat nu are scaun ci doar centura masinii. Manechinul a suferit deceleratii si presiune pe zona gatului care i-au "luat viata" instantaneu. Mai e nevoie sa raspund? DA, e o crima sa transporti copil in masina fara scaun de copil! Mai nou este chiar pedepsita de lege aceasta instanta. A transporta un copil fara scaun sau in scaun gresit pentru varsta lui se pedepseste cu amenda inclusiv in Romania.

2. De care sa imi iau, vad mai mici sau mai mari! 
Scaunele pentru copii se impart in mai multe categorii de marime, in functie de inaltimea si greutatea copilului. Criteriul de varsta este estimativ pentru ca dezvoltarea copiilor este diferita. In unele tari unde se fac verificari la scaune (Austria, Germania sau UK) se va masura copilul ce sta in scaun.

Grupa 0  De la nastere la 10 kg max
Scaun cu fund drept. Scaunul se aseaza cu spatele spre directia de mers (copilul se uita spre spatele masinii). Greu de gasit prin simplul fapt ca grupa 0+ e mai populara si putina lume cumpara un scaun pentru maxim 2 luni (cam atat sta un bebe in grupa asta de scaun)
Grupa  0+
Scoica in limbaj popular. De la nastere pana la 13 kg max!
Fundul nu mai e plat.
Multi producatori ofera compatibilitate cu un carucior.
Are propriile centuri de siguranta si sisteme de prindere
Se monteaza tot cu spatele la directia de mers.
Daca se monteaza pe scaunului din fata, dezactivati airbag-ul dreapta fata. (merge doar mama si bebe pe o distanta mai mare si e nevoie sa stea apropiati totusi). Nu am pus niciodata scaunul pe acest loc si sunt impotriva acestei amplasari. Totusi exista situatii cand nu avem de ales. Nu uitati de airbag!
In general nu prea veti ajunge la 13 kg in acest scaun deoarece de pe la 6 luni bebe vrea sa stea in fundulet si nu prea mai incape in scaun, ca si lungime.


Grupa 1.  9-18 kg
Descrierea spune totul. Despre caracteristici discutam insa mai jos.
se monteaza cu fata spre directia de mers, in 95% din cazuri pe locurile din spate ale masinii, recomandat stanga sau dreapta si nu mijloc (in caz de accident si prindere precara sa nu zboare printre scaune direct cu capul in parbriz sau bord).

Observatie. Exista scaune grupa 0+ -1 adica ambele grupe. Nu le recomand pentru ca pana la 6 luni un bebe nu trebuie fortat sa stea in fund. Nu are musculatura intarita si oasele formate pentru acest exercitiu.




Grupa 1 si 2. De la 9 la 25 kg
Grupa 1, 2 si 3 De la 9 la 36 kg.

Cert e ca incepe grupa de la 9 kg. Se opreste la 25 daca e grupa 12 sau 36 daca e grupa 123. De ce sunt combinate? Pentru economia parintilor.
De ce grupa 1 posibil sa fie separata? Copilul e mai mic atunci si merge o grupa separata.
Cum poate sta un copil de la 9 la 36 kg in acelasi scaun? Scaunele au spatare si tetiere extensibile. Centurile de siguranta ale scaunelor sunt extensibile si pot "primi" de la cei mai mici la cei mai mari musafiri.

Din experienta proprie va spun insa ca devine dificil prinderea unui copil de peste 16-17 kg, imbracat de iarna intr-un scaun 12 sau 123.

Grupa 3.  15-36 kg

Scaunul nu mai are centuri proprii ci se vor folosi centurile masinii.
Este un scaun mai inalt dar despre caracteristici discutam mai jos.
Desi nu are centuri va rog sa cautati ceva care sa aiba sistemul ISOFIX. Britax mai are un Side Impact system, alti producatori vin cu suporti de sticlute, tablete sau alte accesorii care sa faca mai placuta viata la bord.
Chiar daca par simpliste, aceste scaune vin cu posibilitate de rabatare a sezutului, inaltare a tetierei, huse interschimbabile sau alte functii.





Ca sa concluzionam grupele pararea mea subiectiva e urmatoarea:
0 -6 luni scoica. Ideal daca e compatibila cu rotile si scheletul de la carucior pentru usurinta in transport.
6 luni - 3 ani jumate/4 ani scaun de grupa 12 sau 123 (cu centuri proprii)
peste 4 ani scaun de grupa 3.
Mai departe sunt acele pernute care se pun pentru a inalta copilul in scaunul masinii pentru ca centura de siguranta sa nu ii vina peste gat. Legea impune scaun insa in Romania pana la 3 ani. Adica primele 2 optiuni. De la care se sare peste grupa 3 si se ajunge la pernita. Atentie insa!!! Dupa granita cu Austria varsta creste. Criteriul nu mai e varsta ci inaltimea. In Anglia este 1,35m inaltime si 12 ani! Deci degeaba ai 12 ani daca nu ai 1,35 sau invers.
Tocmai din cauza acestei legi stupide in magazine nu prea gasiti scaune de grupa 3. Va trebuie? Mai vedeti o data primul video! DAAAA

3. Bine bine. Imi trebuie unul intre 9 si 25 kg. Ma pun sa caut si ce e mai ieftin cumpar ? 
Daca va simtiti la fel de in siguranta in TICO comparativ cu Volvo, va rog mergeti in supermarket si cumparati cel mai ieftin scaun. Daca totusi va intereseaza ce cumparati cititi mai departe!

4. De care din grupa 12, 123 sau 2 sa imi iau ? Imi recomanzi ceva? O marca anume?
Iti recomand sa afli daca masina ta are ISOFIX. Ce-i ala ?
Cauta la imbinarea dintre spatarul si sezutul banchetei daca ai aceste inele metalice.
sau poate sunt mai vizibile


sau va uitati pe tapiserie dupa urmatorul logo si cautati acolo.
Ok, Daca are inseamna ca puteti lua un scaun care are acei clesti metalici la spate:

Scaunul se va cupla direct de caroseria masinii si va fi o prindere mult mai buna.
70% din scaunele fara isofix NU sunt prinse corect in masina si in cazul unui impact nu isi vor face datoria.
96% din scaunele cu isofix sunt prinse corespunzator insa!

Din 2002 masinile au sisteme ISOFIX. Din 2006 ele au fost standardizate ca si distanta intre ele. (orice scaun cu isofix se va potrivi in orice masina cu isofix). Din 2010 nu a mai iesit masina model nou din fabrica fara ISOFIX. Logan 2 are ISOFIX chiar si pe locul din dreapta fata.
Isofix e un standard dezvoltat de producatorul Britax Romer impreuna cu VW. A devenit un standard obligatoriu in industria auto.
Daca ai masina cu ISOFIX ia si scaun cu ISOFIX. Daca mama are o masina si tata una si doar una are ISOFIX ia scaun cu ISOFIX. Un scaun cu ISOFIX il poti ancora cu centura masinii dar un scaun fara ISOFIX nu il poti prinde in ISOFIX.
Veti vedea la unii producatori mentiunea ISOFIT, ea este denumirea comerciala la ISOFIX pentru scaun de grupa 3. E acelasi lucru!
un video in engleza despre ISOFIX

Nu ai ISOFIX, cauta scaune care se aiba ghidaje pentru centurile de siguranta, lacasuri pentru acestea sau chiar prinderi. Exista scaune care se rabateaza de pe o baza si centura de prindere intra intre aceasta baza si scaunul in sine. Asa sigur nu scapa!
Din marcile cunoscute si studiate de mine Britax are un sistem care nu poate da gres in privinta prinderii centurii.

Marci anume? Nimic anume. Britax sau Romer, Peg Perego, Kiddicare, Maxi Cosi, Cybex, Brevi, Recaro, etc. Alina-Maria Gataiantu, Nony pe scurt, mai spune asa: "completez că pe lângă Britax, Lorelli sunt marcă foarte buna, calitate-preț foarte ok, dar Chicco sună ma cunoscut ca brand, doar prețul își spune cuvântul, la calitate tot Lorelli îi bate! Cotaco, la fel, bune!"
Dar va rog inca o data, supermarketul nu e locul potrivit sa faceti o asemenea cumparatura.
Un magazin specializat va avea scaune de proba, scaune cu si fara prindere de Isofix si chiar o mostra de scaun de masina cu prinderi Isofix, ca sa vedeti exact cum se va prinde acel scaun de Isofix sau de centura masinii.

5. Altceva? 
Da, sigur.

Top Tether - adica o a treia centura ce iese din spatele scaunului si se prinde in portbagaj fie de un inel din podeaua masinii fie de niste inele de pe spatarele masinii. Acum ati aflat si ce fac aceste prinderi. Se prescurteaza TT. Ca si poza puteti observa centura din spatele scaunului in poza de la grupa 123
Un video in spaniola (doar in spaniola il gasesc). Poate ma ajuta cineva cu varianta in engleza.
Dar interesant este
minutul 00.14 - ce se intampla cu un scaun prins fara ISOFIX, doar cu centura masinii, dar gresit.
minutul 1.20 ce este top tether si ce avantaj are ea.

in loc de top tether, e posibil sa gasiti un picior de suport pentru scaun. Acesta are acelasi rol, de a impiedica bascularea scaunului in fata.
Toate aceste tehnologii, ISOFIX, TT, support leg sunt menite de a atrage energia unui impact dinspre corpul copilului inspre caroseria masinii. Diferenta este uriasa intre ISOFIX si fara ISOFIX, la fel de mare ca si diferenta intre a avea centura cu a nu avea centura prinsa.









6. Vad in video ca se mai pun scaunele si in sens invers fata de directia de mers. Cum e cu asta? 
Cel mai bine e ca sa fie prins scaunul cu spatele la directia de mers. Totusi asta era o cutuma la scaunele din grupa 0 si 0+ doar. In ultimii ani insa se merge puternic in aceasta directie si cu scaunele mai mari. In acest video vedeti de ce.
Pe scurt, musculatura gatului are de suferit si se poate ajunge chiar la decapitare interna. Clar directia inspre care se merge este sa stea copiii cu spatele la directia de mers. Exista mai nou scaune care se pot roti chiar pe o baza fixa si asta cred eu ca l-as alege ca si grupa 2 daca nu as avea unul acum. (el e trecut ca si 0 + 1, dar l-as lua ca al doilea scaun din seria de 3 descrisa mai sus.
Scaun Dual Fix
Dupa cum vedeti am dat multe exemple cu marca Britax. Ei au inventat Isofix, iar testele euroNcap, testele de impact care dau "stelele" masinilor sunt facute cu Britax. Britax este scaunul pe care il primiti daca va comandati scaun de la Mercedes, Volvo, Skoda, Audi, VW si multi altii. Un pret corect pentru un scaun Britax cu Isofix (clasa 2 sau 3) este in jur de 200-300 euro.
Chiar un scaun de calitate (care nu a fost in accident si nu e spart) il consider mai bun second decat o tentativa de scaun la 200 sau 300 ron din supermarket.

Va raspund cu mare placere oricaror intrebari le aveti in legatura cu acest subiect. Eu am facut o cercetare de aprox 2 saptamani de fiecare data cand am cumparat un scaun. De fiecare data l-am luat nou si de fiecare data nu am ales pretul ci siguranta. Chiar daca nu aveti rabdare sa cautati, cititi textul si dati-l mai departe celor care cauta un scaun pentru copii.

luni, 29 septembrie 2014

Luna de miere in business

Voi ati observat ca majoritatea afacerilor in tara noastra draga nu mai sunt ce au fost odata ? Tin minte primii ani de KFC in Romania cand iti venea sa mesteci si oasele asa aroma aveau. Acum nu mai termini jumatate de meniu ca iti vine rau de la tona de ulei care siroieste din mancare (tocmai de aceea de jumatate de an am cam renuntat la acest obicei).
Desigur aveti un restaurant care va placea candva si care acum va dezamageste crunt. Sigur ati fost mandri ca faceti parte din familia de clienti a unei afaceri pentru ca acum sa va simtiti pur si simplu dati la o parte.
De unde a inceput totul; Azi merg sa fac o depunere la banca de care eram foarte mandru si ale carei servicii le recomandam pana azi (unicredit i se spune)! Mi se cere buletinul desi am dat toate datele (cont, firma, ro, tot tacamul) de catre acelasi functionar care in trecut nu mi-l cerea. Mai mult ca sigur ca procedura ii spune sa ceara buletinul dar dupa cativa ani in care iti cunosti clientii ajungi sa ii sti dupa numele mic si iban. Constatam amandoi ca buletinul imi expirase de fix 9 zile. Imi spune ca imi e expirat buletinul si tace. Dupa 20 de secunde de tacere ma uit la el fix.
Nu va pot face depunerea.
Dar vi-am dat toate detaliile si in precedentele dati nu a fost nevoie de buletin. Nu e ca si cum ar fi expirat acum 3 luni, sunt doar 9 zile.
Va rog da-ti-mi un buletin!
Pei vi-am dat!
Dar buletinul nu e valabil.
Stiu! Am vazut si eu, ceea ce va cer este sa imi faceti depunerea asa cum mi-ati facut si datile trecute.
Dati-mi un buletin!
Ma uit la el si ma abtin sa il intreb de ce face misto si e ironic. In fond eu platitorul, el platitul si din comisionul meu, eu aveam nevoie de el, culmea!
Tace!
Eu imi iau banii de pe tejghea, copilul de mana (eram cu Sebi care se juca cu masinuta pe acolo pe langa) si din prost obicei spun "Multumesc" asa cum inchei orice fel de interactiune, inclusiv la supermarket, banca, benzinarie etc. Imi spun sa nu ma enervez ca nu era urgenta depunerea oricum.
El tace.
Mie imi sare mustarul si mai spun o data oprindu-ma din drum MULTUMESC!
El tace in continuare!
A treia oara ridic vocea si spun MULTUMESC! In caz ca nu ati invatat la "multumesc" din respect pentru interlocutor se raspunde cumva! Eu trebuie sa va invat ?
Nu aveti pentru ce!
La revedere!
El tace.
Eu imi vad de drum spunand ca nu are rost sa imi pun capul cu toti prostii!

In fond greseala a fost a mea, aveam buletinul expirat. Dar Unicredit m-a obisnuit cu un serviciu aproape perfect si o apropiere calda fata de client. 5 ani de relatie distrusi de un copil prost crescut care a avut impresia ca e actionar majoritar. Daca m-ai obisnuit cu un nivel al asteptarilor nu ma dezamagi ca voi pica de la o inaltime mult mai mare!

Prin comparatie Sebi a primit pe 17 Septembrie un set lego din care lipseau 3 piese. Cutia era sigilata dar punga dinauntru avea o gaura. Scriu la Lego, scriu ce piese imi lipsesc in 17 Seara la 23:30 si in 18 la ora 10:30 primesc mail cum ca mi-a plecat scrisoare cu piesele lipsa. Buuuun sa o vedem si pe asta. In 26 ajung piesele si raman mut! Probabil trebuie sa am o interactiune cu un angajat frustrat din Romania ca sa aibe asta grija sa imi strice imaginea si despre Lego.

De ce la ei se poate si la noi nu? De ce la noi o reclamatie este ca o injuratura de mama? In loc sa imi multumesti ca imi pasa sa iti spun si sa te ajut sa iti imbunatatesti serviciile, tu ma certi ? Ba mai mult daca ai lansat un serviciu sau un produs si vezi ca are succes de ce trebuie sa renunti la calitate si sa maresti tariful ? De ce accepti vorba Merge si asa? DE CE ?
Acelasi restaurant din Viena imi ofera aceeasi calitate de Sushi de fiecare data, de 7 ani incoace mie. Altora de peste 20 de ani! Daf junior nu mai e ce a fost, Sabres nu mai era ce a fost la inceput (intre timp au mai reparat din derapaj), Casa Bunicii a ajuns unul dintre cele mai scumpe restaurante din Timisoara....sa continuam ?
Imi tot pun intrebarea de ce avem noi stima de sine infinit mai mica in comparatie cu cei din vest! De ce pentru ei e o mandrie sa ofere acelasi standard ridicat dar la noi trebuie sa gasesti metode sa faci mai multi bani cu mai putin efort ? E munca asa o rusine in Romania ? Sau termenul de business e prost inteles.


sâmbătă, 27 septembrie 2014

Tehnica fotografica

De la o vreme incoace ma tot uit la aparatul luat de cativa ani si ma cuprinde o senzatie de ciuda suprema. Ciuda ca nu il folosesc, ciuda ca nu l-am invatat, ciuda ca am nu am avut grija de el cum trebuie. Ciuda s-a manifestat si fata de lipsa unui timp al meu, un timp dedicat acestui hobby, cum aveam acum 3-4 ani de exemplu.
Ocazia de a iesi din aceasta letargie a venit odata cu cursul lui Alexandru Bialis, curst de initiere in fotografie. Dupa 2 sesiuni ca pentru tantalai am inceput sa unesc franturile de informatii pe care le aveam deja in ceva coerent. Sandu sintetizeaza totul "pe romaneste" unind informatia intr-un mod logic piperat cu exemple practice din viata de zi cu zi.
Am redescoperit pasiunea pentru fotografie fara un tel anume. Daca la inceputul cursului eram concentrat pe evenimente automobilistice acum pot spune ca imi place si portretul. Credeam ca imi va placea macro dar la o prima incercare e muuuult mai greu in comparatie cu ce imi imaginam.
Asadar ceva concluzii:
- inainte de curs din 100 de poze puteam folosi cam 5-7 pentru prelucrare si lauda.
- la prima incercare dupa curs din 102 poze facute am ramas cu 75. Aproape am inversat proportiile!!
- lumina e totul, invatati totul despre lumina si incercati sa nu mai vedeti cu ochii ci cu ochiul obiectivului in cautate de lumina.
- locatia si unghiul sunt 40% dintr-o poza, 40% sunt reglajele de lumina. 20% e diferenta de hardware (vorbim insa de comparatii mere cu mere nu full frame vs sapuniera).
- dupa cateva lectii am deja o directie clara in scopul imbunatatirii bazei hardware. Stiu ce caut la un aparat, stiu ce caut la un obiectiv. #
- inainte de curs 90% din poze erau in modul AUTO, acum 90% sunt in modul manual! Multumesc Sandu!

Am inceput cu un mic test prin casa.
Totul e clar si datorita unor teste cu White balance si ISO ajungem la culori vii si placute ochiului. Parca mai frumos ca in realitate!
Am spus, ok. Asta merge. Ok, primul test a fost seara la lumina becului si mi-am spus ca e mai dificil decat pare. Dar pe zi e o alta viata! Let there be light!





Incurajat de rezultat am trecut la fete. Aceasta pozae de fapt dintre primele facute, seara. Deci cu lumina mai slaba si obiectivul meu din kit putin luminos. Atunci mi-am dat seama ca e bine sa cumperi un body si obiective separat. Un kit e un kit si nimic mai mult. 18-55 e o strutzo-camila care e ok pentru cei ce atunci se apuca. Dupa un mic studiu iti dai seama ca participi la o etapa de raliu cu un Logan. Vei termina cursa dar nimeni nu te va baga in seama si nu vei avea nici o sansa la podium. Eventual doar in cupa Logan.

Am trecut la modelul Sebi. Tot in casa. Am pozat in lumina si contralumina. Loganul merge mai bine la vale. Intelegeti comparatia. A trebuit sa exagerez un pic cu expunerea ca sa imi iasa ceva cu obiectivul meu cu f de 3.5. Vazand ca afara apune soarele intreb calul daca vrea ovaz: Sebi, vrei sa te plimbi afara cu bicicleta?
Si dusi am fost, printre pietarii care se pregateau de piata de sambata de langa stadion.


Sa se faca lumina! Si a fost lumina, de asfintit. O lumina calda care prin ochiul obiectivului face lumea mai frumoasa decat era. Printre certurile pietarilor pe locuri de parcare camera se declansa la foc continuu. 4 poze de setare si voilla: Rezultatul m-a mirat si pe mine! Nikonul meu care face culori fade si poze fara focus poate sa scoata asa ceva? Ei bine DA! Focus pe ce trebuie, culori calde! Tot tacamul. Sunt sigur ca un fotograf cu experienta imi va spune acum ca e prea putina lumina si ca incadrarea nu e frumoasa. Dar pentru mine a fost o prima batalie castigata cu D90. Dupa un razboi sangeros in care pierd batalii de 3 ani incoace acum am inceput sa fim de aceeasi parte a baricadei.
A facut Sebi la ture pana nu a mai putut. Si nu stia saracul de ce eu il astept in acelasi punct si nu mai alerg pe langa el. Dar lumina conta in acest moment.
Am facut si ceva incercari de portret. Mi-am dat seama ca atunci cand intri intr-o nisa de fotografie specializarea e mare. Portret, macro, sport e cu totul altceva! Sa faci poze misto de hobby nu e chiar greu. Dar cand treci la un subiect delimitat totul urca cu o treapta.
Lumina e brusc si mai importanta, momentul ales e cheia intre reusita si banal.
Dar scapi si de ceva batai de cap cum ar fi subiecte din fundal sau focus gresit. Si in final o ultima poza cu o privire spre viitor. Se anunta vremuri frumoase, lumina sa fie!
p.s. si bani de obiective!
p.s.s. Nici o poza nu a fost prelucrata in nici un fel. Nu e marita lumina in vre-o poza, nu e dat nici un sharpen, nu e lucrat la culoare sau contrast. Inainte imi lua un timp egal pregatirea pozelor cu scrisul postarii.

miercuri, 8 ianuarie 2014

Life is about passions - Thank you for sharing mine! Colectia mea de Schumi caps

Printre ultimele sepci ale lui Michael Schumacher este una pe care sta brodat o zicere draga mie: "Life is about passions-Thank you for sharing mine!"
Pasiunea mea a inceput in anul 2000. Pasiunea pentru sepci pentru ca pasiunea pentru Formula 1 s-a nascut la inceputul anilor 90. Anul 1994 a fot primul urmarit cap-coada. A fost anul disparitiei lui Senna si anul in care am simtit ca Schumi este nedreptatit de catre FIA pentru ca Hill sa ia campionatul. Si totusi Schumi l-a luat! Pe atunci nu am remarcat exact sepcile. Pur si simplu nu le-am bagat in seama. Pe cand le-am remarcat aveau niste preturi care mie mi se pareau pur si simplu imposibile. Si mai era si chestiunea cu internetul care era Xnet noaptea dupa 12 si in weekend ca sa platesti un cent pe ora.
Dar sa luam cronologic povestea sepcilor.
Totul a inceput la Benetton pentru Schumi si asta e cea mai veche sapca a mea, din 1992 Cozoroc din piele, cumparata de pe ebay intr-o licitatie terminata seara tarziu. In lumea colectionarilor sapca asta se vinde de la 50 euro in sus. Eu am avut mai mult noroc :)
Imi lipseste prima sapca Dekra, verde. Da! Verde. Schumi a avut sapca verde cand era in Benettonul galben cu Camel ca si sponsor. Aceea a fost sapca verde! Nu am vazut una de vanzare niciodata.
Trebuie sa va spun un mic secret (cunoscut de cei pasionati) despre aceste sepci. Ele se impart in 2 mari categorii - sepcile pilotilor si sepcile fanilor. Diferentele? 2 mari si late: cozorocul e mai scurt la sepcile pilotilor (ca sa li se vada ochii in timpul interviurilor) si reclamele la tigari (interzise in unele tari si pe sepcile fanilor). Ale mele sunt 95% Fan caps. Cu cateva exceptii sublime.
Apoi au venit sepcile Dekra negre. Acestea sunt fooooarte rare, se liciteaza cu preturi incepand cu 30 euro si una in stare buna bate spre 100. Schumi le-a avut in 1994 si 1995 si sunt 4 in total. Una pentru fiecare an competitional si cate una pe an, editie speciala pentru a celebra titlul de campion.
Am sapca 2, 3 si 4, adica sapca de campion 94, sapca de an 95 si sapca de campion 95 (intr-o editie rara pe alb - deobicei sunt cu scris auriu). Ati ghicit: urmaresc orice licitatie pentru sapca 1 si 4 pe auriu. 
Schumi a descoperit gustul marketing-ului si a mai scos o serie de 4 editii personale pentru fani, adica fara logo de sponsori, doar cu logo-ul lui. Eu am una din ele, iar restul de 3 nu sunt o prioritate dar daca le gasesc la un pret accesibil vor fi ale mele. A se observa ca logo-ul nu era cel pe care il stiti din ziua de azi, ci prima versiune a acestuia. 
Au urmat sepcile rosii. Multe sepci rosii. 1996 - prima sapca la Ferrari. Nu a existat o sapca de campion, nu era cazul! Dar cu totii tinem minte prima victorie la Barcelona, pe ploaie, cu o masina net inferioara, cu start ratat si in pozitia a X-a in prima curba dar pe locul 1 dupa 11 tururi. Cu 8 cilindri din 10 functionand dupa jumatatea cursei. A fost victoria 20 pentru Schumi dar si mai dulce a fost victoria 22 - la Monza. 
Sapca din 1997 este disponibila in 2 variante. Semnatura de pe cozoroc poate fi mica (mai rara) sau mare - versiunea mai vanduta. Eu am doar versiunea cu semnatura mica. Aici a fost celebra coliziune cu Villeneuve de la Jerez. Schumacher avea pregatita sapca de campion insa nu stiu cum arata pentru ca zeci de mii de bucati au fost arse dupa ce Schumi a pierdut titlul in ultima etapa. 
Sapca din 1998 a fost si ea confectionata in 2 versiuni si este una din preferatele mele. Broderia este exceptionala si iesita din relief foarte mult. Din poze vedeti diferentele dintre cele 2 versiuni (le am pe ambele) - conturul alb in logo-ul si numele sponsorului. Pe atunci publicitatea la tigari (Marlboro) era acceptata in forma "child friendly". Aici vedeti ceva similar cu steagul poloniei. Era de fapt un logo stilizat. In plus in 1998 Schumi a scos o sapca care sa ii semene cu casca de concurs. Sapca de campion nu a existat, era epoca McLaren si Mikka Hakkinen. McLaren lua ultimul titlu la constructori pana in ziua de azi, Hakkinen lua primul titlu la piloti, Schumi era vicecampion. 
Sapca din 1999 are "scuturile" laterale din plastic! Inca cu reclama la Marlboro. A fost anul piciorului rupt la Silverstone pentru Schumi. Dar si primul titlu la constructori pentru Ferrari. O victorie mica insa pentru fanii Schumi. 2000 trebuia sa fie anul! Trebuia! 
Din 2000 se interzice cu totul orice aluzie la tigari si coincidenta era DEKRA se termina, Schumi inlocuind sponsorul cu Deutsche Vermögensberatung. Era si primul titlu pentru Schumi la Ferrari si astfel, pe langa sapca de an 2000, a venit si sapca de campion mondial. Ca o nota speciala, aceasta sapca de an 2000 a fost prima din colectie! Nu era o diferenta foarte mare intre cele 2, doar laurii si mentiunea Formula 1 World Champion 2000. Dar ce mare era de fapt diferenta!
Au urmat anii de glorie. Sapca de an 2001 (identica cu cea din 2000 dar cu laurii adaugati)  si sapca de campion 2001 - de data asta cu scris auriu si detalii de finete pe muchia cozorocului. Chiar si modul de imbinare al petecelor ce compuneau sapca era diferit. Dar a fost singura cu acest mod de imbinare. 
Anul 2002 aduce o noua sapca de an- i se zice Platinum writing datorita culorii fonturilor. Aceleasi detalii pe muchia cozorocului si pentru mine, prima sapca cu Autograf. Urmata bineinteles de sapca de campion 2002. Laurii devin rosii, fonturi aurii si apar stelutele. 4 la numar. Sapca asta are o poveste interesanta pentru ca Bernie Ecclestone i-a interzis lui Schumi sa o poarte pana la finalul sezonului desi titlul era adjudecat aproape de jumatatea sezonului. Rezultatul devenea oficial doar dupa ultima cursa...si i-a adus aminte de Jerez 1997, vicecampion dar fara puncte. Nu era cazul in 2002, cand Schumi a dominat pur si simplu campionatul, castigand campionatul in Franta dupa doar 11 curse (cel mai rapid castigat campionat). Anul 2002 a insemnat un loc 3 pentru Schumi in Malaysia si restul doar locuri 1 si 2! 
Vine si 2003 cu noua sapca si Schumi isi pune 5 stele pe sapca de an pentru a arata ca l-a egalat pe Fangio. Sapca de campion este insa ceva cu totul nou. Adidas se proclama "The brand with the 3 stripes" Schumi era "The champ with the 6 stripes". Au fost 3 sepci de campion. Una rosie cu 6 linii, una foarte rara neagra cu 6 linii si una pentru fani, fara logo-ul sponsorului. Popularitatea era mare si fanii cumparau, cumparau.  
Dupa 6 titluri, campionul cel mai titrat din Formula 1, sezonul 2004 vine cu o noua dominatie Schumi (2003 a fost mai greu). Sapca aceasta nu a fost la fel de cunoscuta ca precursoarele ei.Nici eu nu o consider deosebita, mai interesante erau prototipurile "scapate" pe piata, vandute acum cu peste 300 euro. Erau unicat doar! Sapca de campion era si ea lipsita de inspiratie, Schumi adaugand inca o linie si colorandu-le cu argintiu. Dar a fost sapca care am purtat-o cel mai mult si cu cea mai mare mandrie. Pe spate apare pentru prima data dragonul, noul talisman norocos gasit de Schumi
2005 este o sapca cu adevarat deosebita de precedentele ei. Schumi venea cu ceva nou si am reusit sa obtin chiar singura mea sapca de pilot (cu cozoroc mic si reclama la Marlboro). Sapca a facut parte din cele 32 de sepci alocate pentru Schumi pentru weekend-ul din US.  (de unde si logo-ul diferit pe cozoroc - Americanii nu prea stiau ce-i cu cele 7 linii) . Sirul de titluri s-a oprit insa aici. 
2006 a adus o sapca de pe care avea sa lipseasca celebrul 1. Asa ca au aparut steagurile Italiei si Germaniei. 
Finalul de 2006 aduce cu sine si sapca de retragere - Final Edition. A fost a doua cea mai purtata sapca de mine. Imi imaginam cum lumea citeste anii in care Schumi a devenit campion. Final edition si autograful lui Schumi decorau spatele sepcii.  Acum insa sapca asta nu inseamna decat o mare pacaleala. Imediat motivul. 
Asta pana in 2009 cand apare sapca Comeback! Schumi tradeaza rosul si se imbraca in argintiu. Aceasta serie de sepci am ezitat 3 ani sa o cumpar. Comeback a fost in 2 exemplare. Pe cozoroc scria Comeback sau erau 7 stele. Eu o am pe cea cu Comeback si urmaresc licitatiile pentru modelul 2. 
2010 a fost primul an la Mercedes, primul an in care imi era mila de Schumi si ma intrebam de ce s-a intors. Dar o colectie e o colectie si nu e completa fara acele elemente de care nu esti chiar mandru. Modelul 2010 a insemnat bye bye red si hello Silver...ma rog grey. 
Au fost 3 variante ale sepcii. 2 cu scris rosu si una finala cu scris alb (marketingul de la Merc a invins pana la urma Zer wil bi nored on aua caz and cheps! Prima varianta cu rosu si cu 3 si steagul Germaniei pe lateral a fost folosita de Schumi in primele teste. Apoi la lansare a avut numarul 3 in spate si steguletul a disparut. In final rosu a devenit alb in prima cursa din Australia. Too bad, imi placea cel mai mult prima varianta. Doar 80 de bucati au fost produse si eu am una :) 
Anul 2011 a fost dupa mine unul cu cea mai kitsch sapca purtata de Schumi. Staniolul de ciocolata chiar nu arata bine pe o sapca. Dar mi-a placut ideea inglobarii liniilor de pe casca in desenul sepcii. 
Dar 2011 insemnau si 20 de ani de la debutul lui Schumi in Formula 1. Si au fost 2 editii speciale. Prima in editie limitata, inseriata pe sapca. am numarul 1885 din 2020 bucati. Logo-ul brodat de pe spate face toti banii. 
A doua editie speciala este una old school care ne aduce aminte de sepcile negre Dekra. Are acelasi logo pe spate. 
2012 a fost ultima sapca de an pentru Schumi. Ultima in activitate that is:) Alba, curata, si thank god, reapare rosul! 
Acelasi desen a fost pastrat pentru inca o editie speciala, o sapca cu Platin Colour, pentru a marca cele 300 de mari premii disputate de Schumi. Where? Tot la Spa, ca o coincidenta interesanta. First GP, First win, First 20 years, 300th GP. 
Un fapt mai putin cunoscut este cum a aratat aripa fata a monopostului lui Schumi la cursa 300. Toate cursele erau mentionate, cu rosu cele castigate. 

La finalul sezonului Schumi a dat titlul acestei postari cu o noua editie speciala Brazil GP! 
Chiar si interiorul sepcii e interesant, toate recordurile fiind consemnate. 
2013 a adus insa o noua sapca. De consultant daca imi permiteti gluma :) 
Sunt insa perle in orice colectie. Acestea au fost sepcile duble, cu cozoroc si in fata si in spate. Ele au fost facute DOAR pentru piloti si mecanicii acestora. Au fost 2 ani in care s-a facut asa ceva, iar in unul din ei au fost mai multe variante pentru tari care permiteau sau nu publicitatea la tigari. Sepcile asta au fost purtate fie de piloti fie de mecanici si din fiecare exemplar au existat doar 92 de bucati. Iar una din ele a fost semnata de Schumi, unde altundeva decat ....la Spa Francorchamps in 2010. 

71 Sepci compun colectia mea. Unele sunt dubluri. Unele sunt mai noi, toate sunt legate de Schumi si Ferrari. Astept ca si actualii piloti sa ma faca sa le prezint colectia (am unicate si de la la Alonso si de la Kimi). 

Vor urma si alte sepci ! Tot rosii.