joi, 7 iunie 2018

Primul proiect de DIY, am bricolat un fire pit- focar pentru ceaun

De cand cu mutatul la casa s-au schimbat cateva lucruri in viata noastra:
- stam incredibil de mult timp afara comparativ cu viata la bloc.
- aia cu bautul cafelei pe terasa e un mit - nu ai timp de asa ceva dimineata
- avand mai mult spatiu, unele din lucrurile de la apartament si-au gasit locul lor dar per total tot haos este. Daca va faceti iluzii ca o fire dezordonata se va ordona la casa doar pentru ca...atunci va rog sa reganditi afirmatia
- a trebuit sa invat sa fac multe. Am sapat, am cimentat, am folosit scule pe care nu le folosisem inainte si am ajuns la concluzia ca imi trebuie si mie la casa omului. Primul an la casa e secatuit major de investitii in scule de care habar nu aveai ca ai nevoie.

Asadar primul proiect (de fapt a inceput al doilea dar e primul terminat) este cel de loc de facut ceaunul. La inceput faceam focul pe un petec de pamant. De cand avem insa gazon ne e mila sa ardem iarba asa ca am facut ceva mai organizat.
Am inceput cu o cautare pe net dupa focar sau fire pit. Si am ajuns la varianta de a fi un pic ingropat si un pic iesit din pamant. Partea ingropata am facut-o din samota sau caramida refractara rezistenta la foc. Partea superioara e din caramaida plina normala.

Pasul 1. Asezati caramizile pe sol in forma dorita pentru a va face o idee de cum va arata. Ajustati forma dupa marimea ceaunului sau a plitelor de fonta pe care le vreti acolo. Noi am ales o forma rotunda pentru ca samota sa fie bine inchegata....sa fie intepenita una in alta. Cred insa ca o forma dreptunghiulara are cateva avantaje - e mai usor de aliniat, mai usor de calculat necesarul si mai usor de asezat. Dar are stabilitate mai mica si ocupa mai mult spatiu. Totusi fiind dreptunghiulara si ceaunul rotund va ramane o portiune descoperita pe unde puteti baga lemne pe foc ( la asta m-am gandit in timp ce fierbea primul ceaun).
E bine sa va faceti niste repere. Adica sa faceti un sfert de cerc dintr-un numar de caramizi, iar apoi sa respectati numarul si la restul cercului. De asemenea faceti cativa pasi inapoi pentru a ajusta forma.
In final desenati pe jos forma iesita ca sa stiti pe unde sapati.
Eu am ales sa pun samota si jos pe fundul ceaunului pentru a da stabilitate peretilor laterali si pentru a evita noroiul in zilele ploioase. Chiar daca nu a iesit perfect acoperit nu e problema, am considerat ca e ok pentru ca si apa de ploaie se poate scurge si nu balteste.

Pasul 2. Sapatul si asezatul samotei. Masurati inaltimea caramizii si inca o grosime. Aceea va fi adancimea de sapare. Nu foarte multe de zis si la aceasta etapa nu prea am sfaturi decat sa masurati des, eu am sapat prea mult intr-o parte de exemplu si a trebuit sa pun inapoi ceva pamant. De asemenea acolo unde peretii nu au fost drepti am bagat ceva pietre pentru ca samota sa nu se lase pe spate. Un boloboc nu strica la aceasta etapa. Am bagat pamant mocirlit in spatele samotei. Se poate folosi si mortar refractar dar nu am vrut sa ma complic avand in vedere ca rezistenta la mine era data tocmai de forma rotunda. Mortar refractar as fi folosit de asemenea prea putin si nu aveam ce face cu un sac de 5 kg.








Pasul 3. Grosimea suplimentara sapata va fi inca un rand de samota care se va aseza peste samota pusa "in picioare". Chiar daca raman spatii formate de unghiul de asezare acestea se pot umple cu pamant. Fiti atenti de asemenea ca samota pusa orizontal sa fie dreapta, nu inclinata spre exterior sau interior. Din nou bolobocul ajuta. Incercati sa asezati samota astfel incat partea superioara sa fie in linia cu gazonul/linia pamantului din jur. Cercul astfel obtinut devine o mini fundatie pentru zidul de deasupra. Eu am mai batut bine pamantul din spatele samotei pusa in picioare pentru ca sa nu se lase cu zidul de deasupra.
Pasul 4. Sculptarea caramizilor pentru constructia zidului. Aici e etapa cu mult praf. Eu am taiat cu un flex cu disc diamantat. Si a fost mult praf. Si multa rabdare e nevoie. Lasati un luft intre caramizi! Daca ar fi sa repet acest pas as folosi caramida cat mai mica. Sau as taia o caramida in 3! Astfel se obtina un cerc mai frumos si nu mai nevoie sa taiati atat!
IMPORTANT! In primul rand de caramida am lasat lufturi pentru ca sa intre aerul. In stanga si in dreapta exista niste spatii de aprox 10 cm intre 2 caramizi tocmai pentru a oxigena focul.

Pasul 5. Cimentarea. Aici experienta mi-a lipsit cu totul. Era prima data cand faceam ciment. Am folosit mortar gata preparat (sa nu ma complic cu nisip si ciment). A durat un pic pana m-am prins ce inseamna gros si ce e subtire. A durat de asemenea pana m-am prins cum sa apas pe caramida. Am improscat prea mult cimentul. Era mai frumos daca doar le lipeam intre ele si foloseam alt material pentru rosturi, insa la mine era pentru prima data cand faceam asa ceva. A doua oara sigur ar iesi mai bine. Si nu uitati sa lasati caramida in apa inainte de cimentare pentru ca ea sa nu fie calda si uscata (suge prea repede apa din ciment).

Ca si costuri am folosit:
30 samota - aprox 105 lei (3,5 lei bucata)
25 caramizi - aprox 50 lei (2,5 lei bucata)
o jumatate de sac de mortar (11,5 lei sacul).

Ca si timp - asezare cam 0,5 ore. Sapat si nivelat cam o ora. Asezat samota si fundul si primul rand orizontal aprox 2 ore. Taiat si potrivit caramizi aprox 4 ore. Cimentat o ora.

De ce am facut asta ?
- ca sa nu ard pamantul cu focul de ceaun
- pentru ca iarna pot sa fac un mini foc de tabara
- pentru ca toata caldura se concentreaza in acest furnal si ceaunul fierbe mult mai repede.
- pentru ca e rustic si arata bine in gradina.

Ce am gresit si la ce sa fiti atenti!
- forma nu e perfect rotunda - ar fi bine sa folositi ceva distantiere care sa va tina cele 4 puncte cardinale egal distantate
- e lasat intr-o parte - am sapat prea mult si apoi materialul de umplutura nu e la fel de compact
- e dificil sa nu ai spatii goale intre samote. de asemenea e dificil sa fie toate perfect drepte. Distantierele alea ar trebui sa ajute
- folositi caramida cat mai mica pentru a evita taierea. nu arata la fel de bine daca e taiata
- ar fi bine sa cimentezi ceva inainte ca sa sti cum faci amestecul si cat e nevoie intre caramizi.

Dar daca nu esti mega pretentios orice rezultat e specatculos, la noi toti au fost placut impresionat si defectele doar eu le-am vazut :)
Pofta buna!